UNIQA na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala predstavila nove projekte u kulturi

1
Promotivni tekst
UNIQA na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala predstavila nove projekte u kulturi
Foto: Uniqa Osiguranje / Podrška UNIQA SEE FUTURE FONDACIJE filmskim stvarateljicama u regiji

UNIQA je pod okriljem 30. izdanja Sarajevo Film Festivala predstavila projekt podrške UNIQA SEE FUTURE Fondacije filmskim stvarateljicama u regiji jugoistočne Evrope. U partnerstvu s Festivalom, Slano Film Days i filmskim centrima u regiji UNIQA će kroz takmičenje za filmske stvarateljice koji će biti objavljen u septembru podržati realizaciju filmskih projekata usmjerenih na osnaživanje društveno angažovanih tema u tri kategorije: dugometražni, dokumentarni i kratki film.

"Ponosni smo što naše planove predstavljamo u okruženju jednog od najznačajnijih događaja u jugoistočnoj Evropi koji nam je sa svojom misijom stvaranja bolje budućnosti idealan saveznik u inicijativama za dobrobit zajednice. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama, uz kompetentne ljude iz svijeta umjetnosti i kulture, pružiti snažnu podršku i poticaj autoricama za buduće uspješne filmske produkcije na koje ćemo svi u regiji biti ponosni", istaknuo je predsjednik UNIQA SEE regije Adel Bahtanović na konferenciji za novinare.

Podrška ženama umjetnicama izuzetno je važna za razvoj kulture i umjetnosti, ali i za šire društvene promjene jer se njome obogaćuje ukupna kulturna produkcija, doprinosi se stvaranju inkluzivnije umjetničke scene, gdje se različiti glasovi i perspektive poštuju i cijene. Podrška ženama filmskim autoricama odražava i opredijeljenost UNIQA osiguranja rodnoj ravnopravnosti koja je u temeljima strategije brenda.

"Jedan od izazova s kojima se u filmskoj industriji, uprkos njenoj progresivnosti suočavamo je nejednakost polova. Zalažemo se za postizanje jednakosti u filmskoj industriji kroz različite projekte koje provodimo. Podacima koje smo prikupili došli smo do poražavajuće činjenice da je zastupljenost žena u filmskoj industriji manja od 30 posto, a naš je cilj da taj omjer bude izjednačen. U UNIQA SEE FUTURE Fondaciji našli smo partnera koji stvari vidi na isti način i ovom zajedničkom inicijativom kroz finansijsku i stručnu podršku umjetnicama nastojaćemo doprinijeti njihovom boljem položaju", rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Uz projekt podrške filmskim stvarateljicama, Fondacija će u području kulture podržati i inovativni projekt "Mentorship Initiative" u saradnji s umjetničkim kolektivima Nomad iz Zagreba i Nomarts iz Beča. Riječ je o programu koji je osmišljen kao podrška mladim umjetnicima, a posebice umjetnicama iz jugoistočne i istočne Evrope. Inicijativa uključuje jednogodišnje mentorstvo između etabliranih umjetnika i odabranih mladih talenata, koje će kulminirati izložbom u relevantnom izložbenom prostoru i umjetničkom intervencijom u javnom prostoru.

Podrška UNIQA SEE FUTURE FONDACIJE filmskim stvarateljicama u regiji
Foto: Uniqa Osiguranje: Podrška UNIQA SEE FUTURE FONDACIJE filmskim stvarateljicama u regiji

Osim u kulturi, UNIQA SEE FUTURE Fondacija podržava talente u sportu. UNIQA brend ambasador i sportski mentor u Fondaciji Goran Ivanišević je kao poseban gost UNIQA osiguranja u Sarajevu odigrao egzibicijski teniski meč s poznatim sarajevskim glumcima Nadine Mičić i Borisom Lerom kojim je simbolično istaknuta generalna važnost podrške talentima u svim područjima. Goran, Nadine i Boris potrudili su se da publika uživa u svakom trenutku, a u stvaranju prave predstave za sve okupljene doprinijeli su i mladi teniski talenti iz sarajevskog Teniskog kluba GEM. Najhrabriji izazivači iz publike imali su priliku i da se sami oprobaju u igri s glumcima i Goranom ili da dobiju autogram i fotografiju za pamćenje.

Zahvalivši se na pozivu, Goran je istakao svoje veliko zadovoljstvo što je poslije 15 godina posjetio Sarajevo, a prvi put kao gost Sarajevo Film Festivala. Podijelio je svoje oduševljenje energijom i jedinstvenom atmosferom u kojoj se svako osjećao dobrodošlim.

"Talent, bilo u sportu, bilo u umjetnosti, samo je temelj koji treba prepoznati, podržati i razvijati, a upravo je to misija UNIQA SEE FUTURE Zaklade koja služi kao platforma na kojoj mladi talenti dobivaju financijsku i stručnu podršku koju im obitelj ili država nerijetko ne mogu pružiti. Vjerujem da svojim iskustvom mogu podržati mlade koji donose ozbiljne životne odluke u ranoj dobi. Kao neko ko je i sam prošao taj put ka ostvarenju uspješne sportske karijere mogu da doprinesem i pomognem sportskim talentima koji su na početku. Zbog toga se radujem svojoj mentorskoj ulozi u UNIQA Zakladi, jer rad sa mladim talentiranim ljudima je bio moj životni san. ", rekao je Goran Ivanišević. Fondacija je svoje aktivnosti u oblasti sporta, nakon podrške Luni Vujović, mladoj teniserki osvajačici Vimbldona za juniore, proširila podrškom novim teniskim talentima i izgradnjom infrastrukture donacijom sarajevskom teniskom klubu GEM.

Misija UNIQA osiguranja zasniva se se na pomoći klijentima da postignu duži, bolji i sigurniji život, a jedna od najvažnijih vrijednosti koja iz nje proizlazi upravo je odgovornost za zajednicu. UNIQA SEE FUTURE Fondacija nastaviće aktivnosti usmjerene na snažnu podršku kulturi, sportu i održivosti u cijeloj regiji jugoistočne Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije