U Bosni i Hercegovini prosječna neto plata u januaru 1.209 KM

0
Fena
U Bosni i Hercegovini prosječna neto plata u januaru 1.209 KM
Foto: Centralna banka BiH / Novac / Ilustracija

Prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom u BiH u januaru iznosila je 1.209 KM, nominalno je viša za 1,6 posto, a realni rast je 1,1 posto u odnosu na decembar prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata za januar u odnosu na januar prošle godine nominalno je viša za 15,9 posto, a za isti taj period realni indeks je iznosio 15,4 posto.

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane prosječna isplaćena neto plata u januaru bila je 796 KM, u građevinarstvu 893 KM, a u trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala 938 KM.

Nedim Sladić komentirao ljetnu prognozu AccuWeathera: 'Ono od čega sam strijepio...'

Nedim Sladić komentirao ljetnu prognozu AccuWeathera: 'Ono od čega sam strijepio...'

U oblasti informacija i komunikacija prosječna januarska plata iznosila je 1.727 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji 1.712 KM, a u finansijskim i djelatnostima osiguranja 1.692 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom u BiH za januar iznosila je 1.861 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,6 posto, a realni rast je 1,1 posto u odnosu na decembar prošle godine.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za januar u odnosu na januar prošle godine nominalno je viša za 16 posto, a za isti taj period realni indeks je iznosio 15,4 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije