Njemačka banka izdala upozorenje: 'Evo na šta naši klijenti moraju posebno obratiti pažnju'

2
Radiosarajevo.ba
Njemačka banka izdala upozorenje: 'Evo na šta naši klijenti moraju posebno obratiti pažnju'
Foto: Twitter / Ilustracija / euro

Njemačka internetska banka ING DiBa upozorava na novu opasnost koja prijeti klijentima banke.

"Trenutno se ponovno šalju tzv. phishing mailovi kojima se kriminalci žele domaći podataka svojih žrtava, odnosno naših klijenata", saopćili su iz banke.

U poruci koju šalju prevaranti piše kako je ažuriran online pristup klijenta banke.

Kako bi se provelo ažuriranje, mora se osigurati da je neko “pravi vlasnik računa”. Svoju “registraciju” možete potvrditi klikom na dugme koji prevaranti šalju u mailu. U daljnjem toku e-maila potencijalnoj žrtvi prijeti se blokadom računa “na neodređeno vrijeme” ako registracija još nije potvrđena, piše Fenix magazin.

"Ova e-poruka nije od ING banke. To je pokušaj prijevare. Ovaj phishing e-mail lako je prepoznati po početnom pozdravu, prijetnji blokadom računa na neodređeno vrijeme te brojnim stilskim i gramatičkim pogreškama u e-mailu. Pozdrav i pošiljatelj na kraju e-maila također nisu u skladu s pravilima", saopćili su iz banke.

Osim toga, banke uglavnom ne traže od svojih klijenata unos podataka klikom na poveznicu.

Potrošači koji su primili takvu e-poruku trebali bi je odmah premjestiti u mapu neželjene pošte svog pretinca i nipošto ne smiju odgovarati na poruku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije