Kako je propala velika američka banka: Ovo je katastrofalna odluka koja ih je 'srušila'

0
Radiosarajevo.ba
Kako je propala velika američka banka: Ovo je katastrofalna odluka koja ih je 'srušila'
Foto: Boston Globe / Kako je propao SVB?

Rastuće kamatne stope su dovele do propasti Silicon Valley Banka (SVB), jer se banka suočila s gubicima na obveznicama koje su izdane kada su stope bile niže. Nakon rasta kamatnih stopa središnje banke FED, cijena obveznica je pala.

To ne bi bio problem da je banka držala obveznice do dospijeća, ali zbog povlačenja novaca klijenata, uglavnom kompanije iz tehnološkog sektora i venture fondova, morala je prodavati obveznice po nižoj cijeni da bi mogla isplatiti klijente. Uslijedio je "juriš na banku" pa je banka morala prodati golemu svotu državnih obveznica po niskoj cijeni, čime se stvaraju gubici. To je dovelo do bankrota banke.

U svemu tome je čudno što je banka izvijestila da praktički nema zaštite od kamatne stope na svom golemom portfelju obveznica krajem 2022, javlja Wall Street Journal. Prekinula je ili pustila da istekne zaštita od kamatne stope na više od 14 milijardi dolara vrijednosnih papira tokom cijele godine, stoji u financijskom izvješću banke s kraja godine.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Zaštita od kamatne stope je najčešće u obliku nečega što se naziva swaps, financijski instrument koji učinkovito pretvara investitorove zajmove s fiksnom stopom ili obveznice u promjenjivu stopu s plaćanjem trećoj strani, , piše Branimir Perković za Index.hr.

To može biti važno za banke poput SVB-a jer su mnoga njihova ulaganja vezana uz obveznice s fiksnim prihodom poput hipoteka ili državnih zapisa. Kada stope rastu, obveznicama s fiksnim prihodom pada vrijednost, kao što se dogodilo sa SVB-om.

U financijskom žargonu to se naziva "hedging", a cilj je da se banka zaštiti do rizika. "Hedging" je stoga trgovina koja se sklapa sa svrhom smanjenja rizika od nepovoljnih kretanja cijena druge imovine. To se može usporediti s osiguranjem. Ako se dogodi neželjeni događaj (npr. pad cijene obveznica), onda se mogu podmiriti gubici, tačnije dio gubitaka. Time se smanjuje prihod od "hedgane" imovine, ali se osigurava od nepovoljnih događaja.

Finansijska kriza u obećanoj zemlji: Čak 11 američkih banaka spašava First Republic

Finansijska kriza u obećanoj zemlji: Čak 11 američkih banaka spašava First Republic

U aprilu 2021. financijski direktor Daniel Beck rekao je analitičarima da je tvrtka zaštitila obveznice vrijedne 10 milijardi dolara, dodajući: "Nastavit ćemo činiti više kako bismo se zaštitili i ublažili utjecaj potencijalnih daljnjih kretanja tečaja."

Drugim riječima, kompanija se zaštitila od pada cijene obveznica koji bi uslijedio zbog rasta kamatnih stopa središnje banke FED. Sredinom 2022. je banka promijenila stav, rekavši u prezentaciji ulagačima da "prebacuje fokus na upravljanje osjetljivošću na pad stope", odnosno štiti se ako kamatne stope padnu.

Tokom 2022. smanjio je svoje "hedganje" do tačke u kojoj je samo 563 miliona dolara od njegovih 26 milijardi dolara vrijednosnih papira imalo zaštitu od rasta kamatnih stopa na kraju godine, što je pad u odnosu na 15.3 milijarde dolara godinu ranije.

Kako je banka koristila hedging?
Foto: Pixabay: Kako je banka koristila hedging?

Banka nije izvijestila o bilo kakvoj zaštiti za svoju drugu skupinu obveznica od 91 milijardu dolara, takozvanih vrijednosnih papira koji se drže do dospijeća. Prijavila je više od 2.4 milijarde dolara gubitaka prošle godine kao rezultat rasta kamatnih stopa središnje banke.

Ostaje otvoreno pitanje zbog čega je odluka odjela za financijski rizik SVB-a tokom 2022. bila da se eliminira zaštita od pada cijene obveznica, što je bilo uzrokovano rastom kamatnih stopa središnje banke, iako je tijekom cijele godine središnja banka FED jasno komunicirala da će nastaviti povećavati kamatne stope s ciljem borbe protiv inflacije.

Radi se o ogromnoj grešci u upravljanju financijskim rizikom, a ta strateška odluka je dovela do bankrota. Čak i povlačenje sredstava kompanija iz tehnološkog sektora, koji su bili velika većina klijenata Silicon Valley Banka (SVB), moglo se očekivati jer je 2022. bila loša godina za sektor.

Sunovrat: Moćnu banku Forbes u februaru proglasio 20. najboljom bankom, ove sedmice su bankrotirali

Sunovrat: Moćnu banku Forbes u februaru proglasio 20. najboljom bankom, ove sedmice su bankrotirali

Zaključno, sve se moglo i trebalo predvidjeti. Pad cijena obveznica se mogao očekivati jer je FED jasno komunicirao tokom cijele godine da će nastaviti s politikom povećanja kamatnih stopa, a povlačenje sredstava kompanija iz tehnološkog sektora iz banke se moglo očekivati jer je 2022. bila godina velikih problema u tom sektoru i masovnih otpuštanja.

Odjel financijskog rizika SVB-a je usprkos svemu tome odlučio ne samo da se neće dodatno osigurati od događaja koji su najavljeni i očekivani nego i da će osiguranja koja su postojala ukinuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije