Sunovrat: Moćnu banku Forbes u februaru proglasio 20. najboljom bankom, ove sedmice su bankrotirali

0
Radiosarajevo.ba
Sunovrat: Moćnu banku Forbes u februaru proglasio 20. najboljom bankom, ove sedmice su bankrotirali
Foto: Arhiv / Ilustracija

Američki magazin Forbes je 14. februara ove godine objavio svoj 14. redoviti godišnji popis najboljih američkih banaka.

Istaknuli su da su kao osnovne kriterije pri kreiranju popisa razmatrali rast, kreditnu kvalitetu i profitabilnost kako bi rangirali 100 najvećih banaka od najboljih do najgorih.

"Manje regionalne i lokalne banke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od kamata dominiraju gornjom polovicom popisa, dok su multinacionalne banke koje ostvaruju više prihoda od pokroviteljskih i savjetodavnih naknada najteže pogođene ekonomskim usporavanjem. Sve četiri banke vrijedne triliine dolara zaostaju u donjoj trećini popisa, uključujući Wells Fargo s imovinom od 1,9 biliona dolara na posljednjem mjestu", naveli su iz Forbesa pri objavi liste.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Na 20. mjesto liste su uvrstili američku banku Silicon Valley (SVB), koja je ove sedmice bankrotirala. Radilo se o drugom najvećem bankrotu jedne financijske institucije u historiji SAD-a te najvećem bankrotu američke banke od 2008. godine.

Silicon Valley Bank sada je pod kontrolom američke Federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC). Njena imovina je zaplijenjena. Osnovana 1983., banka je osigurala financiranje za gotovo polovicu američkih tehnoloških i zdravstvenih kompanija. Banka Silicon Valley suočila se s neadekvatnom likvidnošću i nesolventnošću, rekli su bankarski regulatori u Kaliforniji, gdje kompanija ima sjedište.

Prema podacima Forbesa, Silicon Valley Bank je na kraju prošle godine imala 213 milijardi dolara vrijednu ukupnu imovinu. Federalna agencija za osiguranje depozita, koja obično štiti depozite do 250.000 dolara, rekla je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara koji se drže u banci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije