Finansijska kriza u obećanoj zemlji: Čak 11 američkih banaka spašava First Republic

1
Radiosarajevo.ba
Finansijska kriza u obećanoj zemlji: Čak 11 američkih banaka spašava First Republic
Foto: Pixabay.com / Dolar

Finansijska tržišta se polako oporavljaju nakon što je nekoliko američkih bankarskih divova uskočilo kako bi spasili manjeg regionalnog zajmodavca, za kojeg se smatralo da mu prijeti propast. Naime, zabrinutost ulagača zbog krize u bankarskom sektoru popustila je nakon što je čak 11 američkih banaka ubrizgalo 30 milijardi dolara u First Republic, objavio je Reuters.

Nedavni kolapsi banaka u SAD-u potaknuli su opravdane strahove o zdravlju tamošnjeg bankarskog sustava i natjerali ulagače da dobro razmisle gdje žele čuvati svoj novac.

Dionički indeks Ujedinjenog Kraljevstva FTSE 100 zabilježio je rast u petak, a ranije je japanski indeks Nikkei porastao za 1,2 posto, potpomognut bankarskim dionicama i elektronikom. Jedanaest američkih banaka koje su najavile potporu rekle su da ta akcija odražava njihovo 'povjerenje u bankarski sustav zemlje', objavio je BBC.

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

"Ovaj iskaz potpore grupe velikih banaka je vrlo dobrodošao i pokazuje otpornost bankarskog sustava", rekli su američki financijski dužnosnici.

Vlasti djeluju proaktivno

Nakon propasti Silicon Valley Banka (SVB) i Signature Banka, ulagači su se zabrinuli da bi i druge banke mogle doživjeti istu sudbinu. Američki regulatori uskočili su u pomoć tokom vikenda kako bi osigurali da klijenti SVB-a i Signature Banka imaju puni pristup svom novcu, piše Lider.

Panika u Evropi: Švajcarska banka doživjela krah

Panika u Evropi: Švajcarska banka doživjela krah

Dionice First Republica sa sjedištem u San Franciscu pale su gotovo 70 posto tijekom prošlog tjedna, zbog straha da će to biti sljedeća banka kojoj prijeti navala klijenata koji mahnito povlače svoje depozite.

Međutim, plan spašavanja 11 banaka, predvođenih JP Morganom i Citigroupom, potaknuo je tržišta dionica, a dionice First Republica su u jednom trenutku porasle za više od 20 posto.

Ipak, postoje znakovi da nisu sve brige otklonjene. Dionice First Republica pale su 20 posto u trgovanju na burzi nakon radnog vremena nakon što je banka rekla da obustavlja isplatu dioničarima 'tokom ovog razdoblja neizvjesnosti'.

Bilo je i drugih znakova napetosti u bankarskom sektoru. Američka središnja banka izvijestila je o porastu hitnog kreditiranja banaka, s 318 milijardi dolara nepodmirenih zajmova u srijedu, u odnosu na 15 milijardi dolara sedmicu dana ranije.

Swetha Ramachandran, direktorica ulaganja u tvrtki GAM Investments, rekla je da vlasti djeluju 'proaktivno'.

Tokom ove godine za 42 posto više pljački banaka u New Yorku

Tokom ove godine za 42 posto više pljački banaka u New Yorku

"Ono što pokušavaju učiniti jest zapravo ograditi specifične probleme oko pojedinačnih izoliranih banaka kako bi ih spriječili da postanu sustavne... Dakle, ovo je drugačije od 2008. godine koja je bila široko rasprostranjen problem u bankarskom sektoru",  rekla je za BBC-jev program Today.

Podsjećamo, u četvrtak je američka ministrica financija Janet Yellen izjavila da je 'bankarski sustav općenito siguran i zdrav', dok je potpredsjednik Europske središnje banke (ECB), Luis de Guindos, rekao da je europski bankarski sektor 'otporan'.

Švicarski debakl 

Ni Europa nije izbjegla probleme u bankarskom sektoru, zbog poteškoća sa švicarskim bankarskim divom Credit Suisseom. Dionice banke potonule su početkom sedmice zbog zabrinutosti oko njezine budućnosti, prije nego što je Švicarska nacionalna banka (SNB) u srijedu objavila da banku opskrbljuje s do 44 milijarde funti hitnih sredstava.

Središnje banke diljem svijeta ozbiljno su povećale troškove zaduživanja tokom prošle godine kako bi pokušale obuzdati tempo ukupnog rasta cijena ili inflacije. Ti su potezi naštetili vrijednostima velikih portfelja obveznica koje su banke kupile kada su stope bile niže, što je promjena koja je pridonijela kolapsu SVB-a i postavila pitanja o tome suočavaju li se i druge tvrtke sa sličnom situacijom.

Jeffrey Cleveland, glavni ekonomist američke tvrtke za upravljanje imovinom Payden and Regal, rekao je da bi druge banke mogle biti zahvaćene situacijom, piše Lider.

"Moglo bi biti i drugih ranjivosti... ako središnje banke namjeravaju nastaviti povećavati kamatne stope. Povijesno gledano, kada se to dogodi, vidimo krhkost, vidimo probleme u financijskom sustavu. Uopće me ne bi iznenadilo da se pojave druge ranjivosti", rekao je za BBC-jev program Today.

Prije nego što su turbulencije u bankarskom sektoru izbile, očekivalo se da će i Federalne rezerve SAD-a i Banka Engleske (BoE) dodatno podići kamatne stope na sastancima sljedeće sedmice. Međutim, zbog nedavnih događaja, neki su nagađali da bi ta povećanja stopa mogla biti smanjena ili čak ukinuta.

ECB je u četvrtak najavio daljnje povećanje kamatnih stopa s 2,5 posto na tri posto.

"Njihova je glavna borba trenutno inflacija. Iako prate širu stabilnost financijskog tržišta, mislim da je njihovo mišljene bilo da su problemi Credit Suissea svojstveni i da se odnose na tu konkretnu banku", rekla je Ramachandran iz GAM Investmentsa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije