U Europi najavljeno novo veliko povećanje kamatnih stopa: Inflacija će ostati visoka

0
Radiosarajevo.ba
U Europi najavljeno novo veliko povećanje kamatnih stopa: Inflacija će ostati visoka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kreatori politike Europske centralne banke naginju ka povećanju kamatne stope od pola postotnog boda, dok previranja u bankarskom sektoru nestaju, privreda eurozone jača, a inflacija će ostati previsoka u narednim godinama. 

Ulagači su počeli sumnjati u predanost ECB-a još jednom velikom povećanju kamata ove sedmice nakon što je kolaps banke Silicijske doline (SVB) u SAD izazvao valove na globalnim financijskim tržištima.

Ali izvor blizak Upravnom vijeću ECB-a za određivanje stopa rekao je da nema temeljne promjene u mogućnostima, pa bi odustajanje od često ponavljane obveze povećanja stope od 50 baznih bodova naštetilo kredibilitetu.

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Na temelju ovog stajališta, novi podaci pokazali su da se veliki industrijski sektor eurozone u januaru proširio mnogo brže nego što se očekivalo, dok Njemačka, najveća privreda bloka, također jača.

Glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati ovu situaciju.

Iako bi previranja na tržištu mogla učiniti ECB opreznijom u planiranju budućih povećanja kamata, njen glavni problem je to što je inflacija previsoka.

Izvor je rekao da će nove projekcije ECB-a za godine koje dolaze biti niže nego u decembru prošle godine, ali još uvijek stavljaju rast cijena znatno iznad cilja centralne banke od dva posto u 2024. i malo iznad njega u 2025. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije