Egrlić: Izgradnja Koridora 5C poboljšat će uvjete za izvoz i trgovinu u regionu i centralnoj Evropi

1
Radiosarajevo.ba
Egrlić: Izgradnja Koridora 5C poboljšat će uvjete za izvoz i trgovinu u regionu i centralnoj Evropi
Foto: Prinscreen / Koridor 5c (Ilustracija)

Poslovna zajednica u Bosni i Hercegovini s ogromnom pažnjom i velikim očekivanjima prati aktivnosti na izgradnji Koridora Vc, svjesna uticaja kojeg cestovna povezanost savremenim saobraćajnicama s ostatkom Evrope ima na razvoj privrede i ekonomiju zemlje u cjelini.

Trenutno je aktivno sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste na Koridoru Vc. Ukupna investicijska vrijednost radova koji su u toku iznosi 1,20 milijarde KM. Novim investicijskim ciklusom kojim je osigurano 3,4 milijarde KM otvorit će u ovoj godini novih šest gradilišta za ukupno 75 kilometara.

"Razumijevajući svu kompleksnost realizacije ovog, najvećeg infrastrukturnog projekta u BiH, moram naglasiti da je evidentno intenziviranje radova na više dionica, kako na južnom, tako i na sjevernom i središnjem dijelu trase autoputa na Koridoru 5C. Također, važno je primjetiti da se u vrijeme izvođenja radova na ovim dionicama, istovremeno provode zakonom propisani postupci pripreme projektne dokumentacije, eksproprijacije zemljišta, prikupljanja tenderske dokumentacije i sve neophodne predradnje nužne za početak gradnje ostalih dionica autoceste na ovom koridoru, te realiziraju aktivnosti na osiguranju potrebnih finansijskih sredstava, u čemu se mora istaknuti uloga i podrška koju prvenstveno pruža Europska unija," govori Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH).

Okončanje izgradnje kompletnog dijela autoputa na Koridoru 5C kroz BiH u dužini od oko 320 km, od čega kroz Federaciju BiH prolazi 275 km, koji vodi prema centralnoj Evropi i povezuje se sa koridorom 10 u Republici Hrvatskoj, a što se najavljuje do kraja 2028. godine, zaista ohrabruje i zaslužuju svaku podršku.

Ahmet Egrlić
Foto: Vanjskotrgovinska komora BiH / Ahmet Egrlić

"Obzirom na bitno povećanje sigurnosti prometa, uz istovremeno smanjenje vremena i troškova transporta roba i repro-materijala, bilo da je riječ o uvozu ili izvozu, kao i vremena putovanja u i kroz BiH, ova savremena cestovna komunikacija će predstavljati jedan od ključnih faktora razvoja postojećih i otvaranja novih poslovnih aktivnosti u gotovo svim oblastima. Poznato je da je Europska unija najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH i da 73% ukupnog ostvarenog izvoza je upravo u zemlje članice EU. Izgradnja dijela Koridora 5C kroz BiH bitno će poboljšati uvjete za izvoz i trgovinske veze sa zemljama u regionu i centralnoj Evropi i pridonijeti pokretanju privrednih aktivnosti. Poboljšanje uvjeta za transport, kroz smanjenje dužine i vremena putovanja, poboljšat će i uvjete kvaliteta života. Smanjit će se troškovi prijevoza robe i putnika, što će povećati konkurentnost naših kompanija u regionu i dovesti do pokretanja novih projekata i povećanja privatnih investicija," zaključuje Egrlić.

Izgradnja Koridora 5C je zapravo izgradnja evropske cestovne trase koja će povezati Budimpeštu preko Osijeka, Sarajeva i sa lukom Ploče.

Najveći opseg posla kada je u pitanju izgradnja autoceste na Koridoru Vc trenutno se izvodi u Zeničko – dobojskom kantonu. U izgradnji su četiri dionice za novih 20 kilometara autoceste na relaciji Zenica – Žepče, čiji se završetak i puštanje u rad kao jedne prometne cjeline očekuje do kraja 2024. godine. Na ovo dijelu izdvaja se tunel Zenica koji je sa svojih 3,36 kilometara dužine trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora 5C u Bosni i Hercegovini. Njegovim završetkom i puštanjem u promet put između Zenice i Žepča bit će kraći za više od pet kilometara.

Izgradnjom ovih dionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unaprjeđenje trgovinskih tokova između zemalja regiona što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije