Ulaganja od 20 miliona KM: Dvije kompanije u Živinicama zaposlit će 400 osoba

N. K.
Ulaganja od 20 miliona KM: Dvije kompanije u Živinicama zaposlit će 400 osoba
Mapio.net / Živinice / Ilustracija
Na prostoru općine Živinicama u novootvorenoj poslovnoj zoni Ciljuge 2, do kraja godine bi trebala početi izgradnja proizvodnih pogona dvije strane firme iz Austrije i Njemačke, a čija je ukupna vrijednost ulaganja oko 20 miliona KM.

S početkom rada ovih kompanija biće zaposleno oko 400 radnika, dok se prema najavama planira i povećanje broja zaposlenih u skladu sa rastom proizvodnje, s obzirom na to da ove kompanije imaju osigurana tržišta za svoje proizvode.

"Rezultat aktivnosti uređenja Poslovne zone Ciljuge 2 jeste u tome da su dvije strane firme već kupile zemljište za izgradnju proizvodnih pogona svojih kompanija, a time se očekuju prva zapošljavanja, u čemu se ogleda i najveći značaj ne samo stranih nego i domaćih ulaganja" govori za Radiosarajevo.ba načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Jedna od kompanija koja će započeti sa gradnjom proizvodnih pogona jeste Elsta Mosdorfer iz Austrije koja je članica grupacije Knill Grupe, te posluje u 16 zemalja svijeta. Većina njihove proizvodje je izvozno orjentisana, oko 95 posto proizvodnje ima svoje tržište u zemljama Evropske unije.

Prema riječima Kamenjakovića, planiraju započeti gradnju proizvodnog pogona u sklopu Poslovne zone „Ciljuge 2“ do kraja tekuće 2017. godine, te će zaposliti oko 150 osoba. Ukupna investicija je oko 9 miliona KM.

"Mi ćemo sa ovom austrijskom firmom dobiti priliku da zaposlimo oko 150 mladih ljudi i to je ono što je najvažnije. Ovdje imamo višemilonska ulaganja. Pored austrijske firme imamo potpisan sporazum sa jednom njemačkom firmom koja bi trebala uložiti oko 11 miliona KM, tako da ukupno imamo negdje oko 20 miliona ulaganja u firme koje će biti u poslovnoj zoni Ciljuge, što bi trebalo imati za posljedicu zapošljavanje od 300 do 400 mladih ljudi“, objašnjava nam načelnik Općine Živinice.

Kako bi pojednostavila i ubrzala procedure neophodne za otvaranje privatnih firmi ili ulaganja stranih investitora, općina Žvinice  planira uskoro otvoriti i Biznis centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije