Snaga narodu: VW Jetta GLi je sportska limuzina stare škole

J. M.
Snaga narodu: VW Jetta GLi je sportska limuzina stare škole

Više od četiri decenije VW Jetta se opisuje kao limuzinska verzija Golfa, model koji je svojevremeno izrađivan i u fabrici TAS u Sarajevu. Za razliku od Europe, gdje klasične limuzine poput Jette gube popularnost, u ostatku svijeta i dalje imaju svoje mušterije.

Nova generacija Jette, koja se proizvodi u Meksiku, najatraktivnija je američkim kupcima kojima je VW ponudio sportsku GLi verziju. Automobil se u Sjevernoj Americi promovira pod sloganom "Snaga narodu" što je prilično dobar opis najjače serijske Jette u historiji. 

vw_jetta_GLi_008.jpeg - undefined

Foto: VW

Jer, VW Jetta GLi je prilično atipičan model za današnje standarde: 3-volumenska limuzina, relativno veliki 2,0 litarski turbobenzinac, ručni mjenjač (u ponudi je i verzija s 7-stepenim DSG-om), prednji pogon…

Srce sportske Jette je 2,0 litarski turbobenzinac snage 228 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 350 Nm koji osiguravanje ubrzanje do 100 km/h za nešto više od šest sekundi. Iako je postavljena na 18-inčne točkove, VW Jetta GLi ima ovjes spušten za jedan centimetar, pri čemu se ogibljenje  ocjenjuje "umjereno sportskim", nikako pretvrdim.

vw_jetta_GLi_003.jpeg - undefined

Foto: VW

Unutrašnjost krase sportska sjedišta, 10,25-inčni digitalni instrumenti, 8-inčni multifunkcijski zaslon na sredini armaturne ploče…

Kao i mnogi europski automobili, tako se i VW Jetta GLi može pohvaliti konkurentnom cijenom u SAD-u: Odlično opremljena osnovna verzija košta 26.245 dolara (46.000 maraka).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije