Pogledajte debakl Toyote na testu izbjegavanja losa

Radiosarajevo.ba
Pogledajte debakl Toyote na testu izbjegavanja losa
/ printscreen
Evropskoj javnosti test izbjegavanja losa postao je poznat 1997. godine kada su švedski novinari prevrnuli tek predstavljeni Mercedes A-klase.

Test koji je bio obavezan na sjeveru Evrope, gdje postoji velika opasnost od bliskog susreta s divljači na cesti, postao je opšteprihvaćeni kriterij ponašanja stabilnosti vozila.

Svi su počeli ispitivati pri kojoj brzini je moguće naglo skrenuti na lijevu stranu ceste (kako bi se izbjegla prepreka-los) a potom naglo vratiti na desnu stranu (kako se ne bi sudarilo s vozilom koje dolazi iz suprotnog smjera).

Upravo je test izbjegavanja losa postao zaslužan za ekspanziju programa elektronske stabilnosti vozila (ESP) koji je od prije nekoliko godina obavezan u svim novim automobilima u EU.

Novinari švedskog magazine Teknikens Värld (Tehnološki svijet) nedavno su ispitivali najpopularnije pick-up modele na testu izbjegavanja losa. Testu su podvrgnuti Ford Ranger, Isuzu D-Max, Mitsubishi L200, Nissan Navara, Ram 1500, Volkswagen Amarok i Toyota Hilux.

Skoro svi modeli su bez problema položili test, sigurno izbjegli losa pri brzini 64 km/h (Ford Ranger i Ram 1500), 66 km/h (Mitsubishi L200 i Isuzu D-Max) ili 67 km/h (Nissan Navara i VW Amarok). Jedini izuzetak bila je Toyota Hilux.

Japanski kamionet se zamalo prevrnuo pri brzini 59,5 km/h, što znači da bi pri brzinama koje su dostigli konkurenti vjerovatno završio na krovu. Hilux se pokazao jednako opasnim i na 17- i na 18-inčnim točkovima što se objašnjava nedostatkom odgovarajućih stabilizatora ovjesa.

Predstavnik švedskog zastupnika Toyote izjavio je da je iznenađen rezultatima i najavio da će kompanija sprovesti istragu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije