Abeceda terenaca (1. dio): Osnovni pojmovi

Radiosarajevo.ba
Abeceda terenaca (1. dio): Osnovni pojmovi
/ Minimalna udaljenost od tla (Toyota/Radiosarajevo.ba)
Karakteristike terenskih vozila i njihova upotreba su mnogo raznovrsniji nego se to na prvi pogled čini.

U tehničkim karakteristikama terenaca susrećemo se s pojmovima kao što su prilazni te uglovi udaljavanja i prevrtanja, sposobnost savladavanja vodene prepreke, reduktor i diferencijal...

Ljubiteljima terenaca poznato je značenje pojmova iz njihove "branše", a pokušavat ćemo i običnim smrtnicima približiti "žargon 4x4". U prvom dijelu bavit ćemo se osnovnim pojmovima koje susrećemo u tehničkim karakteristikama terenaca.

Minimalna udaljenost od tla – Pokazuje udaljenost najnižeg dijela potpuno opterećenog vozila od tla.

Prilazni ugao – Ugao između vodoravne linije koja spaja dodirne tačke prednjih i zadnjih točkova sa tlom i linije koja spaja dodirnu tačku prednjih točkova s najnižim dijelom vozila ispred prednje osovine.

Ugao udaljavanja – Ugao između vodoravne linije koja spaja dodirne tačke prednjih i zadnjih točkova sa tlom i linije koja spaja dodirnu tačku zadnjih točkova s najnižim dijelom vozila iza zadnje osovine.

Ugao prevrtanja – Bočni nagib koji vozilo može održavati a da se ne prevrne. Ugao se odnosi na vozilo koje nije u pokretu.

Ugao kosine – Najveći nagib koji terensko vozilo može proći kada se kreće s uzbrdice na ravnu površinu, a da pritom njegov najniži dio ne dodiruje tlo. Mjeri se između ravne površine i kosine.

Sposobnost vožnje kroz vodu – Sposobnost terenca da se kreće kroz duboku vodu s upaljenim motorom. Ograničavajući element je udaljenost alternatora od zemlje te visina usisa za zrak (često se proteže i do krova vozila) što dalje od vode.

Maksimalni korak – Sposobnost terenca da pređe prepreku ispred sebe. Praktično je jednak minimalnoj udaljenosti karoserije od tla i mehaničkih dijelova ispred prednjih točkova.

Maksimalno savladivi nagib – Maksimalni nagib koji terensko vozilo može savladati vlastitom snagom. Kako zavisi i od faktora kao što su vrsta terena, kvalitet guma, opterećenje, to se izražava samo teoretskim vrijednostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije