Sigurnosni pojas spašava život: Zašto je važno vezati se i u autobusu

Radiosarajevo.ba
Sigurnosni pojas spašava život: Zašto je važno vezati se i u autobusu

Već godinama saobraćajni eksperti širom svijeta upozoravaju na obavezu vezivanja sigurnosnih pojasa u autobusima. Iako su zakonodavci propisali obavezu vezivanja ukoliko u autobusu postoje sigurnosni pojasi, čak i u najrazvijenijim zemljama svijeta još uvijek je dosta putnika koji ignoriraju pravila.

Na našim prostorima situacija je znatno lošija, kako zbog starosti autobusa tako i niske svijesti stanovništva o sigurnosti u saobraćaju.

Zato je zanimljivo podsjetiti na test švicarskog automobilskog kluba TCS, na kojem je simulirano frontalno zalijetanje autobusa, 65-postotnom površinom prednjeg dijela, brzinom od 63 km/h, u zaustavljen kamion.

Oba vozila teška su po 10-ak tona, a u autobusu su bile lutke 13 odraslih osoba i djece. U cilju što bolje analize samog udesa i posljedica unutar autobusa instalirane su specijalne kamere i mjerni uređaji.

Udes je bio stravičan, prednji dijelovi oba vozila potpuno su uništena, oba vozači nisu imala šansi za preživljavanje. No, eksperte su zanimale posljedice po putnike u autobusu, pri čemu su u prednjem dijelu uglavnom bile nevezane odrasle osobe.

crash_autobus_003.jpg - undefined

Foto: TCS

Putnici u zadnjem dijelu koristili su sigurnosne pojase, čak i 6-godišnje dijete, dok je lutka mališana starosti 3 godine smještena u specijalno dječije sjedište sa dvije tačke vezanja. Svi teško povrijeđeni putnici bili su iz prednjeg dijela autobusa, dakle osobe koje nisu koristile sigurnosne pojase.

crash_autobus_002.jpg - undefined

Foto: TCS

Kod putnika u zadnjem dijelu, sigurnosni pojasevi uspjeli su apsorbovati velike udarne sile. U zabludi su oni koji misle da je na ovakve rezultate utjecalo mjesto sjedenja, odnosno udaljenost od "epicentra" sudara. Bez obzira na mjesto sjedenja, potencijalna opasnost je jednaka, na tijelo djeluje ista sila sudara.

Umjesto zaključka: Sigurnosni pojasi mogu spasiti život i u autobusu. Svaki putnik treba ih koristiti zbog vlastite, ali i zaštite drugih osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije