ADAC / Najneobičniji crash test: Porsche 911 GT3 RS protiv Bugatti Chirona

11. 10. 2019. u 11:57:00 J. M.

Shares: 5

Porsche 911 ubrzava, nakon nekoliko sekundi nalijeće na parkirani Bugatti Chiron. Uslijedio je strahovit sudar.

Lego kocke lete kroz salu za testiranje tehničkog centra ADAC-a u Lanndsbergu. Eksperiment je uspio, automobili Lego su uništeni.

Nakon dvije godine ADAC je u suradnji u suradnji s tehničkim časopisom c't ponovo izveo crash test Lego automobila. Akteri su ovaj put bili Porsche 911 GT3 RS i Bugatti Chiron.

Crast test Lego automobila nije proveden samo zbog malo zabave. Naime, čak i ovakve simulacije mogu se koristiti za izvlačenje vrijednih zaključaka za razvoj vozila, pogotovo kada se rezultati usporede sa stvarnim udesom.

Upravo to je učinjeno u ovom sudaru Lego automobila: Računar je predvidio kolika će biti šteta na oba vozila, što nakon detaljne analize sa stvarnom štetom može doraditi programe i u konačnici donijeti više sigurnosti.

porsche_bugatti_01.jpg - undefined

Foto: ADAC

Pokretač eksperimenta bio je informatički i tehnološki časopis c't. Stručnjaci informatičke firme Dynamore napravili su softverski program unijevši veličinu, težinu i lokaciju svih Lego kockica instaliranih u dva automobila.

U Računalnom centru  u Stuttgartu je rezultat projiciran u takozvanu "pećinu", prostor u obliku kocke čiji su zidovi omogućili 3D simulaciju udesa.

Pripreme za stvarni test u ADAC tehničkom centru Landsberg bile su toliko složene kao i test "velikih" automobile. Osam kamera - svaka snima do 1000 kadrova u sekundi - i razne akcijski snimači trebali su zabilježiti kako Lego-Porsche nalijeće na Lego Bugatti.

Oba vozila za sudar imala su ID oznake, a 300 halogenih žarulje od 1000 Watti osiguravale su potrebnu ekspoziciju slika velike brzine.

porsche_bugatti_05.jpg - undefined

Foto: ADAC

Tada je proveden test: Porsche se zabio brzinom od 60 km/h u B-stup Bugattija u stanju mirovanja: Strahovit sudar, stotine dijelova lete unaokolo - Bugatti je potpuno slomljen na dva dijela, putnički prostor Porschea uništen. Lutke vozača ukopane su ispod plastičnih čestica, vozači vjerovatno ne bi preživjeli sudar.

Rezultat je spektakularan i iznenađujući za IT stručnjake: Šteta je mnogo viša nego što je računalna simulacija predvidjela.

"Simulacije u razvojnom procesu su apsolutno važne jer štede resurse, ali usporedba pokazuje da je stvarna štete mnogo veća nego što je predviđeno u simulaciji. Stoga je pravi sudar neophodan", rekao je Andreas Rigling, u ADAC-u zadužen za sigurnost vozila.

NEMA KOMENTARA