Crash test: Pogledajte frontalni sudar nove i 20 godina stare Ford Fieste

Radiosarajevo.ba
Crash test: Pogledajte frontalni sudar nove i 20 godina stare Ford Fieste
U povodu 20. godišnjice uvođenja obaveznih crash testova za nove automobile u Europi, organizacija EuroNCAP organizirala je prigodno ispitivanje.

Suočili su u frontalnom sudaru dvije verzije Ford Fieste – aktuelni i 20 godina stari model četvte generacije.

Tokom, obje Fieste kretale su brzinom od 64 km/h i potom frontalno sudarile. Rezultat testa pokazuje ogromno poboljšanje sigurnosti putnika tokom posljednjih 20 godina. 

Karoserija Fieste iz 1998. godine toliko je deformirana da postoji ogroman rizik od fatalnih povreda vozača i suvozača, za razliku od aktuelnog modela koji pruđa skoro punu sigurnost.

Ovaj test je najbolje priznanje onima koji su u oktobru 1998. godine uspjeli "progurati" obavezni test ispitivanja čvrstoće karoserije pri prednjim i bočnim sudarima čime je spašeno hiljade života tokom minule dvije decenije.

Crash testovi, koji su kasnije usvojeni kao propisi Ujedinjenih nacija, sada su najvažniji uslovi za sigurnost putnika širom svijeta. Njihovo usvajanje, uprkos snažnom protivljenju automobilske industrije, predstavlja veliku pobjedu onih koji se bore za visoke standarde zaštite potrošača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije