Novi problemi za Tesla Motors: Model S opet zakazao na crash testu

Radiosarajevo.ba
Novi problemi za Tesla Motors: Model S opet zakazao na crash testu
Screenshot / IIHS
Nema kraja superlativima kada se opisuje američki električni automobil Tesla Model S.

Štetna emisija je, kao kod svih električnih vozilia, na "nuli", zbog izuzetnih vrijednosti najvišeg obrtnog momenta neki ga tituliraju kao "automobil s najboljim ubrzanjem" (makar to nije tačno), a Elon Musk, jedan od osnivača kompanije Tesla Motors (Tesla, Inc)  često govori o "najsigurnijem automobilu u historiji".

Ovo posljednje baš se i ne slaže s tek objavljenim crash test rezultatima američkog Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).

Na testu IIHS-a Tesla Model S dobio je tek ocjenu "zadovoljava" na offsetu sudara djelimičnom širinom prednjeg dijela. Kao i na prvom testu prošle godine, opet su sigurnosni pojasevi nedovoljno zadržali vozača, iako su iz kompanije Tesla obećali poboljšanja.

Ne samo da pojasevi nisu poboljšani nego je pogoršana sigurnosna struktura pa je udarna energija snažnije prodrla prednjom lijevom stranom u kabinu. Također, oštećeno je i kućište baterije.

To je novi problem za američku kompaniju nakon što je zabilježeno nekoliko fatalnih nesreća koje se mogu dovesti u vezu s autopilotom, pa Teslin koncept automatske vožnje stručnjaci ocjenjuju kao "strategiju visokog rizika".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije