Pješaci ugroženi po mraku: Tamna odjeća je opasna po život

J. M.
Pješaci ugroženi po mraku: Tamna odjeća je opasna po život
Po mraku su pješaci najugroženija kategorija učesnika saobraćaja.

Studija Instituta BAST pokazala je da vozač nije primijetio pješaka u devet od deset slučajeva nalijetanja nesreća po mraku. Po danu je obratno: U samo jednoj od deset nesreća vozač nije vidio pješaka.

Zato eksperti traže da pješaci obavezno nose reflektujuće prsluke koji bi smanjili stradanje.

Uz to, nastoje ukazati na neke zablude koje se tiču pješaka u saobraćaju. Recimo, postoji vjerovanje da pješaci u urbanim sredinama ne trebaju zaštitu zbog postojanja uličnog osvjetljenja. 

Pješaka koji nosi tamnu odjeću vozač primjećuje tek na udaljenosti od 25 metara. Ukoliko se automobil kreće po gradu dozvoljenom brzinom od 50 km/h, trebat će 28 metara za zaustavljanje!

Dakle, nema šansi za izbjegavanje udara u pješaka čak i ako vozač vozi propisanom brzinom, adekvatno reagira i na vrijeme pritisne kočnicu. Otežavajuća okolnost koju mnogi ne znaju: Vizuelni efekt djelovanja ljudskog oka noću je samo pet procenata!

No, uz malo truda i minimalan trošak, pješaci i druge ugrožene kategorije (prije svega biciklisti) mogu se zaštititi. Tako svijetla odjeća povećava vidljivost pješaka na 40 metara.

Najefikasniju zaštitu daju fluorescentne i retroreflektujuće materijali odjeće, torbi, kišobrana koji osiguravaju da pješaci budu vidljivi na udaljenosti do 140 metara. Čak i da fluoroscentni prsluci nisu jeftini, investicija u ovaj komadić odjeće je korisna investicija, vrijedna onog najvažnijeg – ljudskog života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije