Mnogi misle da znaju: Kada treba uključivati bočne pokazivače, a kada ne

Radiosarajevo.ba
Mnogi misle da znaju: Kada treba uključivati bočne pokazivače, a kada ne
Žmigavci ili pokazivači pravca su jedna od najčešće korištenih automobilskih komandi u vožnji.

U 37. članu Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama BiH jasno je naglašeno da je vozač koji namjerava obaviti neku radnju vozilom na putu ili vozilo uključiti u saobraćaj (pomjeranje vozila udesno ili ulijevo, mijenjanje saobraćajne trake, preticanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje...), dužan jasno i pravovremeno obavijestiti o svojoj namjeri druge učesnike u saobraćaju, dajući znak pomoću pokazivača pravca.

"Žmigavac" mora biti uključen sve vrijeme obavljanja radnje vozilom, a po izvršenoj radnji mora se prestati davati.

U bh. zakonu ostavljena je mogućnost da po izvršenom preticanju drugog vozila, vozač nije dužan davati znak o namjeri da se vrati na saobraćajnu traku kojom se kretao prije preticanja.

Mnogi vozači uključuju bočne pokazivače i kad treba i kad ne treba, drugi ih ne koriste kad su neophodni.

Pomoć pruža zanimljiva animacija njemačkog ADAC-a na kojoj je objašnjeno pravilno korištenje bočnih pokazivača na autoputu, raskrsnicama, pri ulasku i izlasku iz kružnog toka, na putevima s pravom prvenstva. Pogledajte, može vam koristiti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije