Abeceda terenaca (2. dio): Vodič kroz pogon 4x4

Radiosarajevo.ba
Abeceda terenaca (2. dio): Vodič kroz pogon 4x4
/ Foto: LR
Nastavljamo opis pojmova i tehnike terenaca. Mnoge zanima pogon 4x4, šta je svrha reduktora i diferencijala...

Integralni pogon 4x4 ili 4WD – Sposobnost vozila da se kreće uz pomoć pogona na sva četiri točka. 4WD može biti stalni ili selektivni: Odabrati se u kombinaciji s aktiviranjem visokog ili niskog prijenosa uključivanjem reduktora. Kod starijih terenaca najčešće se primjenjuje sistem gdje se u krivinama točkovi dvije osovine okreću različitim brzinama te je potrebno prisustvo trećeg središnjeg diferencijala koji se može blokirati pri terenskoj vožnji. Kod novijih tipova je središnji diferencijal najčešće visko-tipa, te sâm reagira na preveliku razliku obrtaja osovina.

Blokada diferencijala – Diferencijal sa zatvaračem, poznat i kao "puni šper-diferencijal", pomoću kojeg se izbjegava proklizavanje točkova kada točak sa suprotne strane iste osovine nema prianjanja. Uređaj prenosi snagu na obje osovine.

Diferencijal ograničenog klizanja – Obično diferencijal sa zatvaračem, tj. šper diferencijal lamelnog tipa (kod modernih SUV vozila sve češće viskoznog tipa) koji ograničava razliku obrtaja između poluosovina, bez obzira na uvjete prianjanja. Diferencijal ograničenog klizanja automatski djeluje, a njegov učinak se izražava u procentima, obično 30 do 70 procenata. To je procenat snage koja se prenosi na poluosovinu koja proklizava.

Reduktor – Dodatna mjenjačka kutija između mjenjača i diferencijala čijim korištenjem se drastično smanjuje (redukuje) prijenosni odnos - čak i do četiri puta. Obično se upotrebljava kada se želi ostvariti pokretljivost na najtežim terenima.

Slobodni točkovi – Uređaj koji dopušta otpuštanje poluosovina od glavčine prednjih točkova. Koristi se kada se želi izbjeći prijenos snage na mehaničke dijelove koji se ne koriste u slučajevima da su samo dva točka potrebna za trakciju (na asfaltu). Uređaj se može aktivirati ručno ili automatski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije