U Uzbekistanu počinje proizvodnja jeftine limuzine Chevrolet

J. M.
U Uzbekistanu počinje proizvodnja jeftine limuzine Chevrolet

Već smo pisali o GM Uzbekistanu, joint venture kompanija koju su osnovali uzbečki UzAvtosanoat i američki General Motors. Kompanija se bavi proizvodnjom automobila južnokorejskog Chevroleta (Daewooa) za tržišta zemalja Euro-azijske unije (zemlje bivšeg SSSR-a) s originalnom ili značkom novog branda Ravon.

Šukrat Mirsamukov, direktor UzAvtosanoata, najavio je početak proizvodnje novog modela Ravon koji bi trebao postati konkurentan na matičnom, ali i najznačanijem izvoznom tržištu - u Rusiji.

chevrolet_onix_001.jpeg - undefined

Foto: GM

Naime, na osnovu sporazuma o bescarinskoj uniji, nova limuzina bi najavljenom cijenom od 10-ak hiljada dolara, odnosno oko 18.000 KM, trebala postati ozbiljan rival bestsellerima segmenta u Rusiji – Ladi Vesti, Kia Rio Sedanu i Hyundai Solarisu.

Formalno, detalji o novoj niskobudžetnoj limuzini nisu objavljeni, a poznato je samo da će se projekt provoditi "zajedno sa stranim partnerom" - očigledno Chevroletom.

chevrolet_onix_005.jpeg - undefined

Foto: GM

Mediji najavljuje da je skoro izvjesno da se iza misteriozne limuzine krije Chevrolet Onix, limuzina dužine 4,47 metara koja je dostupna na tržištima Kine i Južne Amerike. Špekulira se da će "sovjetski" Onix pokretati 1,5 litarski atmosferski benzinac snage 107 "konja" umjesto 1,0 litarskog turbobenzinca u ostatku svijeta.

"Naš novi automobil, koji će koštati između 10 i 15 hiljada dolara, nadmašit će konkurente po dizajnerskim i tehničkim karakteristikama. Ključni igrači na ruskom tržištu - Lada i korejske automobilske marke Kia i Hyundai - uspjele su preuzeti vodstvo zahvaljujući uvođenju novih opcija poput modernih multimedijalnih sistema, tempomata, klima uređaja, sve uz povoljnu cijenu", rekao je Mirsamukov nagovještavajući da će se Chevrolet, odnosno Ravon, novim modelom pridržavati iste strategije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije