Auto svijet / Pamtite li Daewoo Nubiru: Još se proizvodi u Uzbekistanu i košta 14.500 KM

20. 06. 2017. u 12:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

S naših prostora ali i cijele Europe odavno je iščezla južnokorejska automobilska marka Daewoo, ali i rebrendirani nasljednik Chevrolet.

Proizvodi južnokorejske filijale General Motorsa i dalje su dostupni u ostatku svijeta, a jedan od najvećih pogona nalazi se u Uzbekistanu, u gradu Asaka.

U ovoj centralnoazijskoj državi, nastaloj raspadom SSSR-a, prije nepunu deceniju otvorena je fabrika GM Uzbekistan, u kojoj je zaposleno oko pet hiljada radnika.

Proizvodi GM Uzbekistana, namijenjeni tržištima zemalja bivšeg SSSR-a, nedavno su rebrendirani u Ravon.

Foto: GM Uzbekistan - Pamtite li Daewoo Nubiru: Još se proizvodi u Uzbekistanu i košta 14.500 KM

Foto: GM Uzbekistan

Najpopularniji model u paleti je Ravon Gentra koji je na našim prostorima bio poznat po imenu Daewoo Nubira, kasnije i Chevrolet Lacetti. Uzbeci su u minulom periodu izmijenili "lice" automobila, a posljednje osvježenje, obavljeno ovih dana, donijelo je dotjerivanje unutrašnjosti.

Foto: GM Uzbekistan - Pamtite li Daewoo Nubiru: Još se proizvodi u Uzbekistanu i košta 14.500 KM

Foto: GM Uzbekistan

Ako je svojevremeno Daewoo Nubira nudila dosta za uloženi novac, uzbekistanski surogat nastupa sa skoro dampinškom cijenom.

Dovoljno je reći da  solidno opremljeni Ravon Gentra, pogonjen 1,5 litarskim benzincem (107 KS), u Rusiji (najvećem izvoznom tržištu kompanije) košta 539.000 rubalja, odnosno 14.500 KM. Verzija s automatskim mjenjačem je hiljadu maraka skuplja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA