Ovo je najjeftiniji svjetski automobil: Bajaj Qute košta 3.300 KM

Radiosarajevo.ba
Ovo je najjeftiniji svjetski automobil: Bajaj Qute košta 3.300 KM
/ Foto: Bajaj
Indija je druga najmnogoljudnija zemlja svijeta, ali i država u kojoj je mnogo siromašnih. Drugim riječima, idealno tržište za prodaju jeftinih proizvoda.

Za razliku od Kine, gdje su u transportu dominirali bicikli, osnovno prijevozno sredstvo u Indiji su mopedi i mali motocikli. To je omogućilo indijskoj kompaniji Bajaj da postane najveći svjetski prozvođač motocikala s čak četiri miliona jedinica godišnje!

Na osnovu iskustva s dvotočkašima Bajaj je odlučio Indijcima ponuditi najjeftiniji svjetski automobil koji se na matičnom tržištu prodaje pod oznakom RE60, dok izvozne verzije nose ime Qute.

Zbog spartanske opreme neki Bajaj Qute svrstavaju u "četverocikle", ali takva ocjena je pretjerana. Qute je pravi automobil dužine 2752 mm koji, i pored širine od svega 1312 mm, nudi prostor za smještaj četiri osobe.

Nema klasičnih prozora, vrata su od plastike, svi spojevi i varovi su vidljivi golim okom, automobil(čić) se kotrlja na minijaturnim 12-colskim točkovima. Sjedala su montirana na primitivni cjevasti okvir, samo vozačko se može pomjerati po dužini, nema naslona za glavu…

Postoje dva minijaturna prtljažnika - naprijed (kapacitet 60 litara) i straga (44 litra). Kuriozitet: Rezervni točak smješten je ispred nogu suvozača! U opremu je uključen i moderni audio MP3 sistem s mogućnošću reprodukovanja sadržaja s USB-a i SD kartice.

Iskustva u proizvodnji motocikala Bajaj je prenio na Qute pa minijaturni automobil pokreće jednocilindarski motor zapremine 216 kubika koji je smješten iza zadnje klupe. Razvija 13 KS i Quteu omogućava postizanje maksimalne brzine 70 km/h uz prosječnu potrošnju od tri litra na 100 km.

Za prijenos snage na zadnje točkove zadužen je motociklčistički sekvencijalni 5-stepeni mjenjač.

Šlag dolazi na kraju; U Indiji Bajaj Qute košta oko 3.300 KM što ga čini najjeftinijim svjetskim automobilom. Ovih dana počela je prodaja u Rusiji i Turskoj gdje - opterećen dažbinama i maržom uvoznika - i nije baš tako jeftin…

   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije