Pogledajte novi Toyotin model: Pogon na vodik

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte novi Toyotin model: Pogon na vodik
Twitter / Unapređenje Toyotinog modela

Vođena rastućom potražnjom kupaca i Toyotinim humanim pristupom mobilnosti u svim sektorima, kompanija je prepoznala novu priliku na tržištu komercijalnih vozila u ponudi proizvoda s nultom emisijom.

Toyota je prošle godine uspješno konkurisala za dobijanje finansijskih sredstava za potrebe aktivnosti APC-a (Advance Propulsion Centre), predstavljajući projekat koji doprinosi razvoju novih, čistijih tehnologija i rješenja za mobilnost, prenose Nezavisne novine.

APC igra osnovnu ulogu u automobilskom segmentu Velike Britanije i nudi jedinstvene mogućnosti da se premosti jaz između proizvodnje i budućih tehnoloških zahtjeva.

Ovo finansiranje posebno podržava kasniju fazu istraživanja i razvoja koja prati proizvod od potvrđivanja koncepta do prototipa vozila.

Konzorcijum na čelu sa Toyotom Motor Manufacturing (UK) Ltd. TMUK će dobiti sredstva za pokrivanje troškova razvoja pogona na gorivne ćelije za model Hilux.

U saradnji sa visoko stručnim tehničkim i inženjerskim partnerima sa sjedištem u Velikoj Britaniji, a to su kompanije Ricardo, ETL, D2H i Thatcham Research, cilj projekta je da osvoji proizvodnju druge generacije komponenti Toyotinih gorivnih ćelija (koji se već koriste u najnovijoj Toyoti Mirai), kako bi Hilux bio transformisan u električno vozilo na gorivne ćelije.

Automobil koji će prepoznati lice vlasnika: Moćni Genesis GV 60

Automobil koji će prepoznati lice vlasnika: Moćni Genesis GV 60

TMUK će predvoditi ovaj projekt, dok će tim u okviru Toyote Motor Europe (TME) R&D pružati stručnu i tehničku podršku, kako bi omogućio ostalim timovima u Velikoj Britaniji da izgrade sopstvenu tehnologiju i postanu spremni za razvoj sljedeće generacije vodoničnog pogona.

Više od 20 godina Toyota promoviše sveobuhvatni pristup problemu neutralnosti ugljenika nudeći raznovrsnu gamu vozila, uključujući sve elektrifikovane tehnologije, hibrid-električne, plug-in hibrid-električne, kao i električne automobile na baterije i električne automobile s gorivnim ćelijama.

Uspješan razvoj sektora transporta na pogon zasnovan na vodiku suštinski je element za dostizanje ovog cilja.

Nissan Qashqai: Točiš benzin, ali voziš na struju i briga te za punjače

Nissan Qashqai: Točiš benzin, ali voziš na struju i briga te za punjače

U okviru ponude, prvi prototip vozila bit će proizveden u pogonima TMUK-a u Bernstonu tokom 2023. godine.

Nakon dostizanja uspješnih rezultata, cilj je priprema za proizvodnju malih serija.

Ovaj projekat predstavlja uzbudljivu priliku da se istraže mogućnosti dodatne primjene Toyotine tehnologije gorivnih ćelija u segmentu vozila koji je ključan za brojne industrijske grane, i koji će pomoći da se podrži kretanje tog sektora ka dekarbonizaciji.

Top 10 modela automobila koji upravo postaju moderni klasici

Top 10 modela automobila koji upravo postaju moderni klasici

"Velika Britanija je jedno od ključnih tržišta za pickup vozila, ali je i važno tržište za Toyotu. Ovo ulaganje predstavlja ogromnu priliku za razvoj rješenja za vozila s nultom emisijom u vrlo značajnom segmentu tržišta.

Željeli bismo da se zahvalimo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na finansijskom ulaganju koje će omogućiti konzorcijumu da istraži dalje pravce razvoja pogona na gorivne ćelije za model Toyota Hilux, podržavajući naše planove za dostizanje neutralnosti emitovanja ugljika", kazali su iz Toyote.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije