Zbog sankcija ponovo počela proizvodnja Moskviča u Rusiji

1
Radiosarajevo.ba
Zbog sankcija ponovo počela proizvodnja Moskviča u Rusiji

Novi model Moskviča, kultnog sovjetskog automobila, ponovo se proizvodi u nekadašnjoj fabrici Renoa u Moskvi. To je prinudni povratak do kojeg je došlo zbog pritiska zapadnih sankcija.

Automobili marke Moskvič su kultni i to ne samo u Rusiji. Vozila, koja su decenijama bila dominantna na ulicama Sovjetskog Saveza i DDR-a, imaju brojne obožavoce i u zapadnoj Evropi. Ljubitelji "Mosija", kako sami sebe nazivaju, održavaju redovne susrete na kojima predstavljaju svoje sa puno ljubavi restaurirane automobile.

Pritom je prošla 21 godina od kako je posljednji automobil srednje klase marke Moskvič sišao sa trake. Firma je prestala da postoji 2006. Ali sada, pod pritiskom zapadnih sankcija, Rusija okreće novu stranicu u knjizi Moskviča.

Bokser Damir Beljo: 'Bosna i Hercegovina je moja zemlja, gdje su živjeli moj djed i pradjed'

Bokser Damir Beljo: 'Bosna i Hercegovina je moja zemlja, gdje su živjeli moj djed i pradjed'

Zanimljivi automobili iz Istočne Europe: Ko se sjeća Trabanta, Tatre i Wartburga još?

Zanimljivi automobili iz Istočne Europe: Ko se sjeća Trabanta, Tatre i Wartburga još?

U bivšoj fabrici Renoa u Moskvi u srijedu, 23. novembra, počela je serijska proizvodnja novog modela Moskviča. Prvo se proizvodi sa benzinskim motorom od 150 KS, a do kraja godine će biti dostupna i električna verzija. Prema ruskim informacijama, prodaja je planirana od prvog kvartala 2023, piše Deutsche Welle.

Prema ranijim izjavama portparola Kremlja Dmitrija Peskova, novi model Moskviča je vozilo koje želi da kupi „svaki Rus". Za „Moskvič 2.0” zainteresovan je navodno i šef države Vladimir Putin.

Proizvodnja novog modela Moskvič je za Rusiju važan dio propagandne kampanje protiv Zapada. Putin time želi da pokaže da zapadne sankcije ne mogu da naškode zemlji, te da može i sama da proizvodi značajnu robu kao što su automobili.

Međutim, automobilski sektor je jedna od industrija koje su najteže pogođene sankcijama. Od januara do oktobra, nakon odlaska zapadnih proizvođača, prodaja novih automobila u Rusiji je opala za 60 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Osim toga, taj brend zapravo i nije toliko ruski kao što zvuči. Jer, za dizajn i motor novog modela odgovorni su kineski proizvođači. Moskvič-3 je kopija kineskog gradskog terenca JAC S4. Inače, kineske kompanije su među najvećim profiterima zapadnih sankcija protiv Rusije.

Trka oldtimera u Londonu: Učestvovalo više od 350 vozila proizvedenih prije 1905. godine

Trka oldtimera u Londonu: Učestvovalo više od 350 vozila proizvedenih prije 1905. godine

Priča o Moskviču je i lekcija o nekada bliskim vezama zapadne (automobilske) industrije i Rusije. Moskovska fabrika, u kojoj se sada proizvodi novi Moskvič, ima kako dugu tako i šarenu istoriju.

Prije skoro 100 godina, tamo je proizvodio Ford, automobilska kompanija iz SAD. Od 1946. počela je proizvodnja Moskviča - prvobitno kao kopija Opel Kadeta. Međutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza, proizvodnja više nije bila isplativa pa je 2001. obustavljena.

Francuski Reno je 2005. započeo proizvodnju automobila u Rusiji u okviru zajedničkog preduzeća sa gradom Moskvom, a kasnije je tamo proizvodila i modele Dačia Logan, Duster i Sandero.

Međutim, napadom Rusije na Ukrajinu saradnja sa zapadom je naglo prekinuta. Trake u moskovskom pogonu miruju od marta, a u aprilu je Reno predao fabriku automobila gradskoj upravi - za simboličnu cijenu od jedne rublje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije