Šta bi se desilo kada bi svi prešli na električne automobile?

0
Radiosarajevo.ba
Šta bi se desilo kada bi svi prešli na električne automobile?
Foto: Pexels / Električni automobili

U svijetu posljednjih godina pozivaju vozače da požure s prelaskom na električne automobile, ali prelazak generiše brojne nedoumice i proces ide sporim tempom.

Jedno od glavnih pitanja je da li smo na energetskom nivou spremni da se snabijdevamo električnom energijom? Iz Bloomberga su napravili analizu kako bi odgovorili na to pitanje.

Prema podacima, trenutno u svijetu postoji oko 27 miliona automobila s "utičnicom", hibrida i potpuno električnih.

Njihova godišnja potrošnja energije iznosi oko 60 tWh, dok globalna potražnja za električnim energijom iznosi 28.000 tWh, što je samo 0,2 posto, navodi Jutarnji.hr.

Futuristički automobili iz 50-tih godina prošlog stoljeća. Izgledaju kao da nisu s ove planete

Futuristički automobili iz 50-tih godina prošlog stoljeća. Izgledaju kao da nisu s ove planete

Logično je da je brojka niska jer postoje velike regije u svijetu bez elektrifikacije, pa su se takođe usmjerili na zemlju poput Norveške, gdje je 20 posto voznog parka te zemlje već električno. Koliki procenat potražnje za energijom je tamo? 1,4 posto, što je viša brojka, ali nije vrlo visoka.

Iz Bloomberga očekuju prilično brzu evoluciju sektora tokom sljedeće dvije decenije i razmatraju dvije glavne mogućnosti, jednu u kojoj je usvajanje progresivnije u kojoj će do 2040. električni činiti 75 posto automobila i drugu bržu u kojoj će EV-ovi gotovo potpuno pokriti tržište do ranih 2030-ih.

U prvom scenariju do 2040. bilo bi 730 miliona električnih automobila, što bi značilo povećanje potražnje za energijom za 7 posto. U drugom bi se brojka popela na milijardu, a potražnja do 9 posto.

Međutim, budući da nisu sva vozila automobili, dodajući kamione, autobuse, motocikle itd., procenti bi bili (u oba slučaja) između 11 i 15 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije