Ovaj novi električni automobil zaustavit će se sam ako detektira da je vozač pijan

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj novi električni automobil zaustavit će se sam ako detektira da je vozač pijan
Foto: Volvo / Volvo SUV EX90

Zamislite da vaš automobil ne samo da može prepoznati jeste li previše pijani - ili pospani, rastreseni ili na neki drugi način poremećeni - da biste vozili, nego da doslovno može zaustaviti Vaše vozilo?

U novom priopćenju, Volvo je objavio specifičnosti svog "sistema za shvatanje vozača", jedne od najzgodnijih karakteristika nadolazećeg električnog SUV-a EX90, koji izlazi početkom novembra dok se kompanija priprema za prelazak na "potpuno električni pogon" do 2030. godine.

'Shvatanje vozača' jedna je od najzanimljivijih karakteristika koje je Volvo planirao za svoje senzore za otkrivanje i domet svjetla (LIDAR), od kojih će jedan biti postavljen izvan automobila kako bi pomogao u otkrivanju prepreka na cesti, a druga dva će se fokusirati na oči vozača kako bi utvrdili voze li nesposobni ili im je potrebna pomoć.

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

Ekstra-pametni automobil prvo će izdati niz upozorenja vozaču ako njegovi senzori otkriju da je vozač pijan, a zatim nastaviti usporavati automobil i na kraju ga zaustaviti te upaliti svjetla za opasnost ako se problem nastavi.

"Naše istraživanje pokazuje da jednostavnim promatranjem kamo vozač gleda te koliko često i koliko dugo su mu oči zatvorene možemo saznati puno o stanju vozača", rekla je stručnjakinja za sigurnost u Volvu Emma Tivesten.

"Bazirajući izračune na našim nalazima istraživanja, senzorski sistem omogućuje našim automobilima da prepoznaju je li sposobnost vozača oslabljena, možda zbog pospanosti, rastresenosti ili drugih uzroka nepažnje i ponuditi dodatnu pomoć na način koji najbolje odgovara situaciji", nastavila je Tivesten.

Na primjer, ako vozač "premalo gleda u cestu", to bi moglo značiti da piše poruke tokom vožnje. U Volvu tvrde da je vozilo dizajnirano da spašava živote.

Dok je LIDAR dobio lošu reputaciju jer se čini da glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk prezire tu tehnologiju, Volvo je, kao što primjećuje The Verge, dugo bio zainteresiran za njegovu upotrebu kako bi pomogao u suzbijanju nesreća uzrokovanih ometenom ili nesposobnom vožnjom.

Samo će vrijeme na cesti pokazati pomaže li sistem doista u uklanjanju pijanih vozača s ceste. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije