Volvo XC40 Recharge: Prvi električni model, pogon 4x4, 400 km autonomije

J. M.
Volvo XC40 Recharge: Prvi električni model, pogon 4x4, 400 km autonomije

Volvo je predstavio XC40 Recharge - prvi potpuno električni automobil u modelskoj paleti. Dodatak Recharge ubuduće bi se trebao naći u oznaci svih kablom punjivih vozila. Na modelu XC40 Recharge Volvo je prvi put ponudio Infotainment sistem koji se zasniva na Androidu. 

Volvo XC40 Recharge pokreću električni motori na obje osovine ukupne snage 408 "konja", ima pogon na sva četiri točka, a vozna autonomija premašuje 400 kilometara. Za svega 40 minuta baterija se može napuniti na 80 posto kapaciteta.

Šveđani će utrostručiti proizvodne kapacitete za elektrificirana vozila i već od iduće godine ponuditi "Designer's Choice" – izbor popularnih Recharge modela sa znatno skraćenim rokovima isporuke. 

Već 2020. plug-in hibridna vozila trebali bi dostići udio od 20 posto ukupne prodaje švedske kompanije. Inače, Volvo trenutno nudi svaki svoj model u plug-in hibridnoj verziji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije