Već posjeduju Volvo i Lotus: Geely kupuje još jednu legendarnu marku automobila

J. M.
Već posjeduju Volvo i Lotus: Geely kupuje još jednu legendarnu marku automobila

Kineski holding Geely kupit će udio u legendarnom britanskom proizvođaču automobila Aston Martinu. Udio dionica koji će Kinezi dobiti još uvijek nije poznat, ali pregovori su u toku, prenosi Reuters.

Među najvećim dioničarima legendarne britanske kompanije su italijanski investicioni fond Investindustrial Advisors Ltd. (posjeduje 38,8 posto dionica), poslovni čovjek iz Kuvajta i član upravnog odbora robne marke Najeeb Al-Humaidhi (10,7 posto), američka kompanija Invesco Advisers, Inc. (9,18 posto), Daimler (5 posto)…

Tako Geely nastavlja ekspanziju na automobilskoj karti svijeta jer Kinezi već posjeduju brendove Volvo i Lotus, a posjeduju i značaj iznos akcija Mercedesovog matičnog koncerna Daimler.

Počeo komičnim miksom Mercedesa i Audija, danas je najmoćniji čovjek auto-branše

Prije nekoliko dana kineska kompanija Geely Group kupila je tri posto udjela u Daimler AG-u, a prema navodima Reutersa planira preuzeti još 6,8 procenta. To će kineskoj kompaniji omogućiti da postane najveći akcionar njemačkog proizvođača automobila, poznatog po slavnom brandu Mercedes.

Britanska automobilska marka već dugo je u nezavidnoj financijskoj situaciji.  Aston Martin je prošle godine oglasio javnu ponudu akcija, međutim privlačenje finansija s otvorenog tržišta nije riješilo glavni problem - pad potražnje za proizvodima kompanije.

Zbog toga je Aston Martin morao revidirati prognozu prodaje automobila u 2019. koja je smanjena za 11 posto, odnosno na 6,3 hiljade vozila. Kao rezultat toga, kompanija je u prvih devet mjeseci 2019. godine zabilježila gubitak prije oporezivanja u iznosu od 92,3 miliona funti (oko 211 miliona KM).

U takvim okolnostima, Aston Martin je predstavio novi DBX, prvi SUV marke, čak izgradio i novu tvornicu za proizvodnju ovog modela koji treba postati betseller marke. 

I Aston Martin SUV za trku ima: DBX mami uzdahe, a košta čitavo bogatstvo

Nakon Bentleyja, Lamborghinija, Rolls-Roycea i drugih vrhunskih marki automobila i je predstavio SUV. To je Aston Martin DBX, pokretan novom verzijom 4,0 litarskog twin turbo V8 motora iz modela DB11 i Vantage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije