Geely Boyue: Vlasnik švedskog Volva osvaja svijet

J. M.
Geely Boyue: Vlasnik švedskog Volva osvaja svijet
/ Foto: chinaautoweb
Kineska kompanija Geely u svijetu je po poznata kao vlasnik švedskog automobilskog proizvođača Volvo, a na domaćem tržištu može se pohvaliti širokom paletom modela.

Jedan od najaktuelnijih i najprodavanijih je Geely Boyue, SUV dužine 4,519 metara koji je – iako pokazuje izvjesnu sličnost s VW Tiguanom i Range Rover Evoqueom – ipak relativno neovisan dizajnerski proizvod.

Kad je već riječ o kopiranju Volkswagena: Na ruskom tržištu Boyue će nositi oznaku Atlas, a isto ime odabrao je njemački gigant za svoj novi veliki SUV koji se negdje zove i Teramont.

Foto: chinaautoweb - Geely Boyue: Vlasnik švedskog Volva osvaja svijet

Foto: chinaautoweb

Vratimo se Geely Boyueu koji je predstavljen na Guangzhou Auto Showu u novembru prošle godine. Posebno u unutrašnjosti primjećuje se potpis Volvoovog dizajnera Petera Horburyja, dok vanjskim izgledom dominiraju 18-colski aluminijski točkovi.

Početak ponude je 2,0 litarski atmosferski motor (141 KS), no Geely znatno više očekuje od 1,8 litarskog turbobenzinskog agregata s direktnim ubrizgavanjem koji u slabijoj verziji razvija 163 KS, odnosno 183 KS u jačoj.

Foto: chinaautoweb - Geely Boyue: Vlasnik švedskog Volva osvaja svijet

Foto: chinaautoweb

Slabija verzija turbobenzinca spregnuta je sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, prenosi snagu na prednje točkove, dok najjači motor Geely JLE-4G18TDB dolazi uz 6-stepeni automatik i pogon 4x4.

Na kineskom tržištu bogato opremljeni bazni Geely Boyue 2.0 Base košta 98.800 yuana, odnosno oko 25 hiljada maraka. Boyue se za kratko vrijeme probio u pet najprodavanijih SUV-ova na kineskom tržištu, a planira se montaža u Bjelorusiji za tržišta zemalja bivšeg SSSR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije