Sigurno ste vidjeli simbol ribe na mnogim automobilima: Znate li šta ustvari znači?

1
Radiosarajevo.ba
Sigurno ste vidjeli simbol ribe na mnogim automobilima: Znate li šta ustvari znači?
Foto: YouTube / Znak ribe na automobilu

Automobili su odavno prestali biti samo sredstvo prijevoza, pretvorivši se ponekad u sredstvo na kojem vozači izražavaju svoje stavove, interese i uvjerenja.

Među raznovrsnim načinima personalizacije vozila, posebno mjesto zauzimaju simboli s dubokim značenjima, od kojih je jedan i misteriozni simbol ribe na zadnjem dijelu automobila.

Ne tako rijetko u saobraćaju mogu se vidjeti automobili ukrašeni različitim naljepnicama koje odražavaju preferencije vlasnika, od sportskih klubova do muzičkih bendova. U SAD su recimo popularne naljepnice na branicima automobila poput "support our troops" (podrška vojsci) ili hipijevske naljepnice s cvijećem.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Međutim, postoji jedan simbol koji se izdvaja svojom historijom i značenjem - simbol ribe, ili "Ichthys", koji nije povezan s gastronomijom ili ribolovom, već sa značajno dubljom dimenzijom.

Simbol ribe svoje korijene vuče još iz doba Rimskog Carstva, gdje nije služio kao znak nekog zanimanja, već kao tajni znak među kršćanima. Danas, kada vozači odluče ovaj simbol istaći na svom vozilu, time ne samo da ukrašavaju svoj automobil, već javno iskazuju svoja vjerska uvjerenja.

Poznati Youtuber izvršio eksperiment sa Cybertruckom, pokazao da li može kroz vodu

Poznati Youtuber izvršio eksperiment sa Cybertruckom, pokazao da li može kroz vodu

Riba "Ichthys" u Novom zavjetu simbolizuje čuda i važan je element kršćanske tradicije. Njeno značenje kao simbola kršćanstva postalo je prepoznatljivo u drugom stoljeću, kada je u teškim vremenima progona, riba postala sredstvo tajne identifikacije među vjernicima.

S vremenom, ovaj simbol je doživio svojevrsnu renesansu, posebno sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je usvojen od strane određenih kršćanskih struja kao znak razlikovanja i ponovno tumačenje starih vrijednosti.

Stavljanje simbola ribe Ichthys na automobil danas je gesta koja povezuje vozače s drevnom tradicijom, služeći kao podsjetnik na vjersku pripadnost i duhovne vrijednosti. Baš kao što neki vozači vise krunicu na retrovizoru ili postavljaju figuru sveca na kontrolnu ploču, naljepnica ribe na automobilu signalizira prolaznicima da je osoba iza volana ponosni vjernik, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije