Čekate li da se automobil zagrije prije kretanja? Stručnjaci kažu - pravite veliku grešku

1
Radiosarajevo.ba
Čekate li da se automobil zagrije prije kretanja? Stručnjaci kažu - pravite veliku grešku
Foto: Youtube / Kontrolna ploča

Treba li u hladnim mjesecima automobil nakon paljenja ostaviti da malo radi ili možemo odmah krenuti, pitanje je koje izaziva podjele. Mnogi će se složiti kako bi trebalo motor ostaviti da se malo zagrije pa tek onda krenuti, no koliko je to ispravno? 

Međutim, riječ je o potpuno pogrešnom vjerovanju. Automobil ne treba raditi 'na prazno' i motor se ne treba zagrijavati jer na taj način mu se samo skraćuje vijek.

Ako sjedite u hladnom automobilu dok se on ne zagrije, prestanite to raditi. To može ukloniti ulje sa stijenki cilindata  što vodi do habanja, a u isto vrijeme, upaljeni motor dok ne dođe do radne temperature nepotrebno troši gorivo.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Osim toga, zagrijavanje motora u mjestu traje duže nego u vožnji, ulje se intenzivnije degradira i dijelovi se više troše. Rad u 'leru' zbog lošijeg procesa izgaranja goriva dovodi i do toga da se nesagoreno gorivo pretvara u uljni film i završava u karteru.

S druge strane, novi automobili imaju senzore koji otkrivaju niske temperature u motoru te se svi dijelovi motora počinju ravnomjernije zagrijavati nego u praznom hodu. Međutim, i tu postoje iznimke. Ako je riječ o automobilima starim dvadesetak godina, kakve voze brojni vozači, tada je zagrijavanje motora i rad u 'leru' zapravo i poželjan, piše Večernji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije