Automehaničar otkrio kako da uštedite na gorivu: 'Ako vam automobil više troši provjerite ovo'

1
Radiosarajevo.ba
Automehaničar otkrio kako da uštedite na gorivu: 'Ako vam automobil više troši provjerite ovo'
Foto: Collage / Automehaničar

Scotty Kilmer, jedan od najpopularnijih stručnjaka za automobile na YouTubeu, podijelio je niz savjeta koji mogu pomoći vozačima oko potrošnje goriva njihovih automobila.

Automehaničar je više od 55 godina, a sada redovno objavljuje videozapise na svom YouTube kanalu i dijeli savjete vozačima da uštede novac i izbjegnu skupu štetu.

U popularnom videu, Scotty je upozorio vozače da ne kupuju uređaje koji navodno poboljšavaju potrošnju goriva, savjetuje da umjesto toga redovno provjeravaju pritisak u gumama.

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Previše trenja

"Danas ću vam pokazati kako postići veću kilometražu na benzin u automobilu i to bez korištenja uređaja za prevaru, nemojte se zavarati. Da ti uređaji stvarno rade, proizvodili bi ih u fabrikama automobila zbog ogromnog pritiska društva da se postigne veća potrošnja goriva. Otkrit ću vam kako možete provjeriti je li vam pritisak u gumama ispravan. Ako nije u redu, guma će imati previše trenja pa će potrošnja goriva biti lošija", objasnio je Scotty.

Ne vole ga mnogi: Da li je start/stop sistem štetan za motor?

Ne vole ga mnogi: Da li je start/stop sistem štetan za motor?

Mehaničar je primijetio da gume polako gube pritisak tokom vremena i potrebno ih je ponovno napuniti zrakom do nivoa navedenih u priručniku za vozilo. Vozači koji to ne čine redovno mogli bi primijetiti lošiju potrošnju goriva jer gume dolaze u dodir s cestom, a također se izlažu opasnosti da se mnogo brže istroše.

Kako bi se to izbjeglo, preporučuje se svim vozačima da provjere pritisak u gumama barem jednom u svake dvije sedmice i prije svakog dužeg putovanja.

Bez prljavog filtera zraka

Međutim, Scotty je također predložio da vozači mogu uštedjeti na svojim računima za benzin i dizel tako što će provjeriti je li filter zraka čist.

Dodao je: "Također, ne smijete imati prljav filter zraka. Vaš automobil sagorijeva hiljade kubnih stopa zraka, a ne možete zaustaviti taj protok sa začepljenim filterom".

Uobičajeno je da se zračni filteri automobila moraju mijenjati jednom godišnje ili ranije ako se vozilo često vozi u prašnjavim uslovima, kako bi motor dobio dovoljno čistog zraka.

Scotty je preporučio vozačima da izbjegavaju naglo ubrzavanje i kočenje: "I budite umjereni vozač. Shvatite da što se motor brže okreće, troši više goriva."

Vlasnici automobila s brojačima obtaja ili tahometrom trebali bi pokušati izbjeći broj obrtaja motora veći od 2,500 u minuti tako što će što prije promijeniti stepen prijenosa u viši, piše Express.co.uk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije