Automobil vam je na 'rezervi': Ovo je pet načina da sačuvate gorivo do benzinske pumpe

0
Radiosarajevo.ba
Automobil vam je na 'rezervi': Ovo je pet načina da sačuvate gorivo do benzinske pumpe
Foto: Pexels / Lampica za gorivo

Većina vozača ponekad vozi na "rezervi". Postoji pet savjeta koje možete iskoristiti da vam automobil izdrži barem do najbliže benzinske pumpe.

Često se desi da nam se upali "rezerva" na automobilu, pa onda počinjemo paničiti jer ne znamo koliko još automobil može preći, a da se ne zaustavi.

Ovi savjeti bi vam mogli biti od koristi.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Isključite klimu u vozilu

Kada vam je važan svaki mililitar goriva, gašenjem klime možete smanjiti opterećenje motora. S druge strane, suprotno uvaženom mišljenju, isključivanje stereo sistema neće napraviti nikakvu razliku.

Ilustracija / Klima u automobilu

Izbjegavajte naglo ubrzanje

Ako primijetite da vam ponestaje goriva, možete doći u iskušenje da ubrzate naglo kako biste stigli do prve najbliže benzinske postaje. Međutim, ovo nije najbolje rješenje, jer pritisak na papučicu gasa može vam istovremeno i ubrzati potrošnju goriva.

Ne vozite velikim brzinama

Kad se već govori o ubrzanju, dobro bi bilo i da usporite kako biste sačuvali što je više moguće goriva, kad ga već ionako nemate mnogo. Pri brzinama iznad 80 kilometara na sat značajno se smanjuje efikasnost vaše potrošnje.

Iustracija

Izbjegavajte naglo stajanje i kretanje

Lagana vožnja bez stalnih zaustavljanja i polaženja najoptimalnija je kako bi se sačuvalo gorivo. Ako možete, birajte takve rute i inače, a posebno kada ste "na rezervi", javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije