Iako potreba zbog koronavirusa, ovo je veliki izazov: Kako prestati dodirivati lice

Radiosarajevo.ba
Iako potreba zbog koronavirusa, ovo je veliki izazov: Kako prestati dodirivati lice

Trebalo je da izbije epidemija novog soja koronavirusa da bi nas podsjetila da svoje lice prečesto dodirujemo.

A zdravstveni radnici kažu da će smanjenje ove loše navike pomoći u zaustavljanju širenja virusa.

U 2015. godini sidnejsko sveučilište je u istraživanju posmatralo studente medicine i zabilježilo koliko su puta dodirnuli lice. Svaki od 26 budućih ljekara koji su promatrani dodirnu je svoje lice u prosjeku 23 puta u jednom satu.

Skoro polovica toga odnosilo se na dodirivanje očiju, nosa ili usta, piše CNN.

I dok se borimo sa novom epidemijom, koja je ubila više od 3.500 ljudi, zvaničnici napominju da je dovoljan samo jedan dodir da se mikrobi s prstiju zalijepe za vaše tijelo preko nosa, očiju ili usta.

„Virusi koji utječu na disajni sistem ulaze u tijelo putem sluzokoža koje se nalaze u nosu, usnoj šupljini i usnama. Lošom higijenom ruku lako je na ovaj način zaraziti se“, kazao je infektolog dr. Dawn Mueni Becker, specijalista za bolesti u Gainesvilleu na Floridi.

Kako izgleda i šta se događa tokom testiranja na koronavirus COVID-19

Ali mi cijeli svoj život diramo lice, i prestati s tom navikom je mnogo lakše reći nego učiniti.

U petak je objavljen video koji je postao viralan jer prikazuje zdravstvenog službenika u Kaliforniji kak ododiruje svoje lice dok na pres konferenciji savjetuje ljude da to ne čine, upravo zbog novog soja koronavirusa, COVID-19.

„Počnite raditi na tome da ne dirate lice, jer je to jedan od osnovnih načina na koji se virus širi“, kazala je ona, a potom je polizala prst na pređe na iduću stranicu svog govora.

Loading...

Čak ni jedan samoproglašeni germafob (osoba koja se boji klica, op.p.), američki predsjednik Donald Trump, kazao je da već nedjeljama nije dorao lice.

„Nedostaje mi“, šaljivo je dodao Trump.

Kao i većina ponašanja, neprestano dodirivanje lica počinje u mladoj dobi i vremenom postaje navika. Ljudi dodiruju lice iz različitih razloga. Jedno istraživanje savezne vlade iz 2014. sugeriralo je da pomaže smanjenju stresa i nelagode. Ti pokreti se često izvode s malo ili nimalo svijesti.

Dodirivanje lica je toliko često da postoji web lokacija koja koristi vašu web kameru da vas obavijesti kada dodirnete lice i prati koliko puta to činite.

"Ako se ne možete zaustaviti, nije kraj svijeta", kaže dr. Becker.

Postoje načini da smanjite šanse da se zarazite putem dodirivanja lica.

Biti svjestan ove navike je korisno. Prepoznavanje okidača kao što su curenje iz nosa ili nagon za kihanjem je važno. U ovom slučaju, korisno je imati maramicu uz sebe - bolje je to koristiti za dodir nego ruke“, rekao je je Becker.

Nije na odmet po ko zna koji put podsjetiti: preporučuje se pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Ako voda nije dostupna, možete upotrijebiti sredstva za pranje ruku na bazi alkohola koja sadrže najmanje 60 posto alkohola.

Ovo posebno nakon korištenja kupatila, puhanja nosa, kašljanja ili kihanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak