Kreće "digitalna pauza" u Francuskoj: Djeca nemaju potrebu za telefonom da bi se razvila

2
Radiosarajevo.ba
Kreće "digitalna pauza" u Francuskoj: Djeca nemaju potrebu za telefonom da bi se razvila

Nešto manje od 200 srednjih škola učestvovaće u eksperimentu koji će od mladih zahtjevati da predaju telefone po dolasku na recepciju škole. Zabrana uređaja ide dalje od zakona iz 2018. koji je zabranio učenicima osnovnih i srednjih škola da koriste svoje telefone u prostorijama, ali im je omogućio da ih zadrže u posjedu.

Ministrica obrazovanja, Nicole Belloubet, rekla je da je cilj da se mladima pruži "digitalna pauza".

Pretpostavlja se da će zabrana biti uvedena u sve škole od januara, rekao je Belloubet, piše The Guardian.

Dodik pronašao novog investitora: Obavio razgovor sa biznismenom iz Emirata

Komisija koju je osnovao predsjednik Emmanuel Macron izrazila je zabrinutost da prekomjerno izlaganje djece ekranima ima štetan učinak na njihovo zdravlje i razvoj.

U izvještaju od 140 stranica objavljenom u martu zaključeno je da postoji "veoma jasan konsenzus o direktnim i indirektnim negativnim efektima digitalnih uređaja na san, na sjedenje, nedostatak fizičke aktivnosti i rizik od prekomjerne težine, pa čak i gojaznosti… kao na licu mjesta". 

Zuckerberg otvorio dušu: "Priznajem, podlegli smo pritisku"

U njemu se navodi da prekomjerna upotreba telefona i druge digitalne tehnologije nije loša samo za djecu, već i za "društvo i civilizaciju".

U izvještaju se preporučuje da se upotreba mobilnih telefona djece kontrolira u fazama: bez mobilnih telefona prije najmanje 11 godina, mobilnih bez pristupa internetu između 11 i 13 godina, telefona s internetom, ali bez pristupa društvenim mrežama prije 15.

Također je sugerirao da djeca mlađa od tri godine uopće ne bi trebala biti izložena digitalnim uređajima, za koje se navodi da "nisu neophodni za zdrav razvoj djeteta".

Sin političara napravio popis djece koju želi ubiti: Prebačen u drugu školu, a slučaj zataškan

"Moramo staviti digitalni alat na njegovo mjesto. Do najmanje šest godina dijete nema potrebu za digitalnim uređajem da bi se razvilo", rekao je Servane Mouton, neurolog i neurofiziolog koji je bio u komisiji. "Moramo još jednom naučiti roditelje kako da se igraju sa svojom djecom."

O zabrani telefona u školama se već dugo raspravlja širom Evrope .

U zemljama u kojima postoje zabrane to je najčešće ograničeno na njihovu upotrebu i ne zahtijevaju da ih djeca predaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak