Komandant "Hrvat" otkrio šokantne informacije s ratišta u Rusiji: ‘Samo je pitanje vremena’

3
Radiosarajevo.ba
Komandant "Hrvat" otkrio šokantne informacije s ratišta u Rusiji: ‘Samo je pitanje vremena’

U značajnom preokretu sukoba, ukrajinske trupe pokrenule su ofanzivu protiv oko 3.000 ruskih vojnika, koji su opkoljeni uz rijeku Seym u ruskoj pokrajini Kursk.

Ovo je treća sedmica ukrajinskog upada na ruski teritorij, što predstavlja novo poniženje za Moskvu i dodatni pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajinska vojska izvijestila je da su koristili američke raketne sisteme Himars te bespilotne letjelice kako bi gađali pontonske mostove koje ruske snage koriste za opskrbu. Napadi na ruske vojne pozicije između rijeke Seym i ukrajinske granice izazvali su paniku u Moskvi, dok Ukrajina učvršćuje svoju prisutnost duž granice.

Posljednji crveni tepih 30. Sarajevo Film Festivala: Mrle iz "Leta 3", Seka Aleksić, Emina Ganić...

Iako ukrajinski upad u Kursk nije značajno utjecao na stanje na glavnim bojištima u istočnoj Ukrajini, gdje ruske snage napreduju prema gradovima Pokrovsku i Toretsku, pritisak na ruske linije opskrbe raste. Moskva je počela prebacivati rezervne trupe iz drugih dijelova Ukrajine, dok se nastoji obraniti od ukrajinskih napada na ključne logističke rute.

U međuvremenu, ukrajinske bespilotne letjelice pogodile su zračnu bazu u Volgogradu u pokušaju da ometu rusku vojnu mašineriju. Rusko Ministarstvo obrane saopćilo je kako su odbili napade dronova iznad pet drugih regija.

Prema vojnom strategu Micku Ryanu, Ukrajina širi svoj upad na široko područje Kurska umjesto dubljeg prodora, čime otežava ruske pokušaje da presjeku napredovanje. Ukrajinska strategija, kažu analitičari, stvara ozbiljnu dilemu za Putina, koji se suočava s odlukom hoće li preusmjeriti snage iz ključnih borbi u Ukrajini, riskirajući slabljenje ofanzive u Donjecku.

Iako situacija u Kursku nije promijenila Putinove šire strateške ciljeve, koji uključuju osvajanje cijelog Donjecka i kolaps ukrajinske vlade, ukrajinska ofanziva zadala je udarac njegovom obećanju da će rat biti ograničen na ukrajinski teritorij. Rat se sada širi na rusko tlo, povećavajući pritisak na Kremlj.

"Želimo dovesti rat na njihov teritorij”, izjavio je komandant ukrajinske 14. pukovnije dronova s pozivnim znakom “Cold”. Njegova je jedinica među prvima ušla u Kursk.

Iako se ruske trupe snažno bore, Ukrajinci su uspjeli srušiti tri ruska mosta, a komandant izviđačke jedinice s pozivnim znakom “Hrvat” istaknuo je da je “samo pitanje vremena kada će se ruski džep zatvoriti”.

Vladimir Putin o neuspjehu u Kursku: 'Nemojte mene kriviti…'

Rusija sada ubrzano regrutira snage, uključujući marince iz Crnomorske flote, dok pokušava spriječiti kolaps svojih linija. Ipak, mnogi analitičari sumnjaju da će te dodatne snage biti dovoljne da preokrenu situaciju.

Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama proteklih sedmica značajno su ometali ruske vojne aktivnosti, uključujući napade na ključne zračne baze.

Kijev koristi dronove domaće proizvodnje kako bi zaobišao politička ograničenja nametnuta od strane Zapada u pogledu korištenja određenih tipova oružja na ruskom teritoriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak