Ukrajina napreduje u Kursku: Srušili još jedan važan most

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajina napreduje u Kursku: Srušili još jedan važan most
Foto: Screenshoot / Ukrajina srušila još jedan most u Kursku

Ukrajinske snage srušile su još jedan most u ruskoj regiji Kursk, koja graniči s Ukrajinom.

U ponedjeljak ujutro, 19. augusta, ukrajinske zračne snage bombardovale su dva mosta preko rijeke Seym u ruskom regionu Kurska, nakon što je prvi most uništen prošle sedmice. 

Komandir zračnih snaga Mykola Oleshchuk napisao je "Još jedan most je pao! Avijacija zračnih snaga nastavlja sa naporima da oslabi neprijatelja i logističke kapacitete sa zračnim napadima", kako prenosi CNN.

Snimili smo legendu bh. muzike u odabranom društvu: Evo koga je izveo Halid Bešlić

Snimili smo legendu bh. muzike u odabranom društvu: Evo koga je izveo Halid Bešlić

Rusija je lansirala treću balističku raketu na Kijev ovog mjeseca, sa izvještajima da je većina zračnog oružja uništeno prije nego što je došlo do grada. 

Zapadni analitičari navode da su tri mosta u zoni u kojoj se izvodi ukrajinska ofanziva, glavna za logističku podršku ruskim vojnicima, uništena ili "ozbiljno oštećena".

Jedinice protivvazdušne odbrane Ukrajine presrele su ruske vazdušne napade preko noći, posebno u Kijevu, te uništile 11 dronova koje je Moskva lansirala. 

Napredovanje Ukrajine na ruskoj teritoriji
Institute for War studies: Napredovanje Ukrajine na ruskoj teritoriji

Dronovi su oboreni iznad regiona Mikolaiv, Cherkasy, Vinica, Kijev, Dnjepropetrovsk, Harkov, Sumi i Donjeck, kako se navodi u saopštenju.

Prvi put od početka ukrajinske ofanzive, predsjednik Volodimir Zelensky je u nedjelju, 18. augusta, izjavio da je "primarni cilj ofanzive uništiti ruski vojni potencijal, te izvesti što veći broj kontraofanzivnih akcija prema Rusiji". 

To uključuje i stvaranje "tampon zone na teritoriji agresora", te dodao da "sve što nanosi gubitke ruskoj vojsci, ruskoj državi, njihovom vojno-industrijskom kompleksu i njihovoj ekonomiji pomaže u sprječavanju širenja rata i približava nas pravednom okončanju ove agresije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije