Rusi bijesni na Putina: "Povucite rezerviste iz regije Kursk"

7
Radiosarajevo.ba
Rusi bijesni na Putina: "Povucite rezerviste iz regije Kursk"
Foto: EPA - EFE / Vojska Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin na početku rata obećao je da rezervisti neće biti uključeni u borbe.

Ipak, kako javlja CNN, Ukrajinci sve dublje prodiru u ruski teritorij, a porodice mladih vojnika dižu uzbunu zbog svojih najmilijih.

Poruke podijeljene na ruskim Telegram kanalima i drugim društvenim mrežama pokazale su koliko je Rusija bila nespreman za ovakvu vrstu napada. Vojska je na granici s Ukrajinom ostavila loše obučene vojnike.

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

"Kad su granicu u tri sata ujutro napali tenkovi, branili su se samo rezervisti", na Telegramu je napisala majka jednog regruta iz Kurska. "Moj sin je nazvao i rekao: 'Mama, u šoku smo'", ispričala je druga žena,.

Nezavisna ruska novinska kuća Verstka objavila je intervju s Natalijom Appel, bakom jednog ruskog rezerviste koji je služio u Kursku. Sada se smatra nestalim. Appel je rekla da je njen unuk Vladislav stacioniran bez ikakvog oružja, u selu udaljenom 500 metara od granice. "Šta su momci mogli učiniti? Ići lopatom protiv ukrajinskih vojnika", ispričala je Appel.

Na internetu je podijeljena peticija koja Putina poziva da ukloni rezerviste iz Kurska. Na društvenim mrežama objavljeni su deseci koje tvrde da su rezervisti nestali u toj regiji.

Činjenica da se Rusija oslanja na rezerviste za odbranu granice vjerovatno je jedan od razloga uspješnost Ukrajinaca koji s lakoćom prodiru u ruski teritorij, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije