Ukrajina dobila moćno oružje iz Velike Britanije: Elektronika sama navodi raketu prema meti

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajina dobila moćno oružje iz Velike Britanije: Elektronika sama navodi raketu prema meti
Foto: Screenshot / Modificirane američke avionske bombe imaju domet od 160 kilometara

Vijest o nabavi raketa Martlet, koje Thales proizvodi u sjevernoirskom Belfastu, objavljena je na stranicama britanskog ministarstva odbrane.

Prema navedenom, radi se o ugovoru vrijednom 176 miliona funti (403 miliona KM), a Martletima bi trebali biti opremljeni sadašnji i budući sistemi protuzračne odbrane poput Stormer HVM-a i prijenosnih pješačkih sistema, kao i raketni sistemi koje britanska Kraljevska mornarica koristi na svojim helikopterima Wildcat HMA2, specijaliziranim za protupovršinsko djelovanje.

Uz britansku vojsku, ove će rakete biti prebačene u ukrajinske obrambene snage kao dio obećanja Londona o povećanju broja ukrajinskog vojnog osoblja obučenog za rukovanje Martletima. Ovaj korak Londona povezan je s povećanjem ruskih raketnih napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu. Budući da je riječ o Martletovoj inačici MANPADS, odnosnu prijenosnom sistemu protuzračne odbrane kojom se raketa lansira s ramena, pretpostavlja se da će ih Ukrajinci koristiti protiv lakših zračnih prijetnji u urbanim područjima.

Užasni prizori s Biokova: Sve izgleda kao da je počela apokalipsa

Užasni prizori s Biokova: Sve izgleda kao da je počela apokalipsa

Martlet je razvijen iz rakete zemlja-zrak tipa Starburst kako bi se ispunio britanski zahtjev za buduće lako vođeno oružje zrak-zemlja za opremanje helikoptera A159 Wildcat Kraljevske mornarice, ali i kao nadopuna za težu raketu Sea Venom. Postoji i klizna varijanta, poznata kao FreeFall (FFLMM) ili Fury koja je dizajnirana kao lakše leteće streljivo za opremanje bespilotnih letjelica.

Thalesovi inženjeri zapravo su redizajnirali Starburst te je zadržao sistem navođenja SACLOS, u kojem operater mora neprestano usmjeravati nišan prema meti, dok elektronika u nišanu ili raketi navodi projektil do cilja. Prema navodima proizvođača, Martletova visoka preciznost smanjuje kolateralnu štetu i čini projektil prikladnim za asimetrične priobalne operacije u područjima strogih pravila ograničenja borbe, osobito prema ciljevima niske refleksije.

Krvava bitka se vodi u Ukrajini: U centru ratnih dejstava jedno malo ribarsko selo

Krvava bitka se vodi u Ukrajini: U centru ratnih dejstava jedno malo ribarsko selo

Raketa Martlet teška je oko 13 kilograma, dugačka je 1,3 metra i ima promjer od 76 milimetara. Osim navođenja putem SACLOS-a, Thales je predložio niz dodatnih tragača, uključujući poluaktivni laser, terminalni infracrveni sistem i GPS te sisteme INS. Ovim LMM-om može se upravljati s različitih platformi, pa je tako integriran u višenamjenske helikoptere Wildcat preko četiri oružane stanice koje mogu primiti 20 projektila. Uz to, Britanci su integrirali Martlete i na svoja oklopna vozila Stormer, ali i na fregate koje ispaljuju te rakete putem lansera ugrađenog u top malog kalibra od 30 milimetara.

Prilagodljiv topovima manjeg kalibra i raznim vrstama dronova

Također su zamišljene druge mogućnosti površinskog lansiranja, poput samostalnih lansera, kao i koncepti za LMM koji se montiraju na druge cijevne sisteme kao što je Thalesov RAPIDfire kalibra 40 milimetara. Martlet je u nekim slučajevima testiran i u sklopu raznih bespilotnih letjelica, uključujući Schiebelov Camcopter S-100, Jackal Flyby Technologyja i sistem Hydra 400.

Ukrajinska vojska ostvarila nevjerovatnu prednost: Zbog ovoga su uništili hiljadu ciljeva

Ukrajinska vojska ostvarila nevjerovatnu prednost: Zbog ovoga su uništili hiljadu ciljeva

Već spomenuta inačica Martleta kao klizne bombe napravljena je u saradnji s američkim Textronom kako bi se plasirala na tržište Sjedinjenih Država, s time da ima ugrađeni senzor visine praska i dodatne elektroničke sigurnosne uređaje te četiri veće peraje za povećani uzgon.

Valja reći da FFLMM, za razliku od izvornog LMM-a, uklanja raketni motor i povezane komponente, ali zadržava tijelo i upravljačke aktuatore, odnosno naprave koje putem upravljačkog signala dovode sistem u željeni položaj, ostvaruju njihovo gibanje te razvijaju silu ili moment kojim ti dijelovi djeluju na okolinu.

Martletova visokoeksplozivna bojeva glava teži tri kilograma, a kretanje joj omogućava dvostepensko čvrsto pogonsko gorivo. Radni raspon projektila je osam kilometara dok maksimalna brzina iznosi 1,5 Macha, odnosno 510 metara u sekundi.

Dostupni podaci ukazuju na to da je Martlet pravi hit na globalnom odbrambenom tržištu. Indonezija je naručila nepoznat broj raketa odmah nakon što su prošle rigorozna testiranja u britanskoj vojsci, a navodno ih je nabavila i Saudijska Arabija u sklopu kupnje Thalesovih radara tipa Shikra. Britanska vojska dosad je naručila više od 1000 komada tih projektila, operativno raspoređenih u helikopterima Wildcat, dok je Tajvan prošlog septembra kupio 160 dronova tipa Jackal, sposobnih za ispaljivanje Martleta, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije