Krvava bitka se vodi u Ukrajini: U centru ratnih dejstava jedno malo ribarsko selo

0
Radiosarajevo.ba
Krvava bitka se vodi u Ukrajini: U centru ratnih dejstava jedno malo ribarsko selo
Foto: EPA-EFE / Ratište u Ukrajini

Selo je ključno zbog svoje pozicije u širem planu Ukrajine za vezivanje ruskih trupa i resursa, s mogućnošću ponovnog osvajanja Hersona i daljnjeg potiskivanja prema okupiranom Krimu.

Borba u močvarama

Ukrajinske snage suočavaju se s velikim izazovima u ovoj operaciji. Prelazak 500 metara širokog dijela rijeke Dnjepar i borba u močvarnom, vegetacijom prekrivenom području oko Krinkija gotovo su nemogući zbog snažne prisutnosti ruske artiljerije i dronova.

Umjesto toga, bitka za Krinki pretvorila se u iscrpljujući rat u kojem se male snage ukrajinskih marinaca bore za svaki pedalj zemlje.

Nova teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginuo motociklista (25)

Nova teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginuo motociklista (25)

Unatoč preprekama, Ukrajina je uspjela nanijeti značajne gubitke ruskim trupama. Cijena je visoka. Prema ukrajinskom portalu Slidstvo.Info, 788 vojnika službeno je nestalo između oktobra 2023. godine i kraja juna 2024. godine, a 262 poginula izvučena su i pokopana.

Ukrajinski položaji su uništeni

Trenutna situacija na ratištu je složena. Obrambene snage južne Ukrajine objavile su na Facebooku da i dalje izvršavaju borbene zadatke na lijevoj obali Dnjepra, uključujući područje Krinki. "Većina glavnih pozicija ukrajinskih trupa u selu Krinki je, kao rezultat intenzivnog, kombiniranog i dugotrajnog neprijateljskog vatrenog djelovanja, uništena. Selo je također praktično potpuno uništeno neprijateljskim granatiranjem", stoji u objavi.

Unatoč tome, ukrajinski branioci nastavljaju zauzimati određene položaje na lijevoj obali Dnjepra, uništavajući okupatore i nanoseći značajne gubitke ruskoj vojsci. Drugi izvještaji sugerišu da su Ukrajinci napustili Krinki prije nekoliko sedmica.

Prema ukrajinskom informativnom portalu Suspline, održavanje položaja više nije imalo smisla zbog velikih razaranja te su se obrambene snage povukle da bi spasile živote boraca.

Ruska propaganda tvrdi: Ukrajinske akcije su besmislene

Ruski izvori, kao što je kanal Rybar na Telegramu, koriste ove informacije za propagandne svrhe, tvrdeći da su ukrajinske operacije bile besmislene i vođene zbog medijskog učinka. "Ukrajinska komanda koristila je vlastitu operativnu rezervu u obliku marinaca za klanje", napisao je Rybar.

"Njihove oružane snage su više puta poduzele slične operacije kako bi postigle snažan medijski učinak po apsolutno svaku cijenu, tako da će to očito učiniti još više puta."

Osim bitke za Krinki, borbe se nastavljaju na nekoliko drugih frontova u Ukrajini. Prema najnovijoj procjeni Instituta za proučavanje rata (ISW), ruske snage nastavljaju kopnene napade sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva, ali nije bilo potvrđenih promjena na frontu.

U Donjeckoj oblasti ruske snage nastavile su ograničene ofenzivne operacije duž linije Kupjansk-Svatove-Kremina, blizu Siverska, Časiv Jara i Torecka te jugozapadno od grada Donjecka, ali također bez potvrđenih promjena na frontu. Borbe su se nastavile i u zapadnoj Zaporiškoj oblasti blizu Robotine, Male Tokmačke i Novoandrijivke, ali opet bez značajnih promjena na ratištu, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije