Ukrajina primila prvu seriju F-16: Zelenski potvrdio dolazak borbenih aviona

0
AA
Ukrajina primila prvu seriju F-16: Zelenski potvrdio dolazak borbenih aviona
Foto: Anadolija / Ukrajina primila prvu seriju F-16

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je u nedjelju da je njegova zemlja primila prvu seriju borbenih aviona F-16 tokom ceremonije obilježavanja Dana ratnog zrakoplovstva na nepoznatoj lokaciji-

"Održali smo stotine sastanaka i pregovora kako bismo ojačali sposobnosti naše avijacije, protivvazdušne odbrane i Odbrambenih snaga. Često smo čuli riječ 'nemoguće' kao odgovor, ali omogućili smo ono što je bila naša ambicija, naša odbrambena potreba, a sada - to je realnost na našem nebu. F-16 u Ukrajini. Mi smo to osigurali", rekao je Zelenski, obraćajući se na ceremoniji.

Zelenski je rekao da je Ukrajina postigla značajan napredak u tranziciji svojih zračnih snaga na zapadni standard borbene avijacije.

Božo Vrećo objavio snimak iz New Yorka: "Ti si stvoren za velike bine svijeta"

Božo Vrećo objavio snimak iz New Yorka: "Ti si stvoren za velike bine svijeta"

Zelenski je dodao da su s partnerima razgovarali o potrebi da se "zatvori ukrajinsko nebo od ruskih projektila i aviona".

"Ponosan sam na sve naše momke koji vješto vladaju ovim avionima i koji su već počeli da ih koriste za našu zemlju", rekao je Zelenski, zahvalivši svim partnerima Ukrajine na podršci, posebno Danskoj, Nizozemskoj i SAD-u.

Ukrajini napokon stižu avioni F-16, ali postoji problem: "Bit će potrebne godine..."

Ukrajini napokon stižu avioni F-16, ali postoji problem: "Bit će potrebne godine..."

U saopštenju nije precizirao koliko je F-16 isporučeno Ukrajini u prvoj seriji.

Ukrajina već mjesecima poziva svoje međunarodne partnere da Kijevu što prije nabave borbene avione F-16 i sisteme protivvazdušne odbrane kako bi trupe te zemlje mogle poboljšati svoju sposobnost da odbiju ruske zračne napade.

U oktobru 2023. Danska je najavila da će zajedno s Nizozemskom i SAD-om predvoditi koaliciju međunarodnih zračnih snaga kako bi podržala Ukrajinu u "stvaranju kompletnog kapaciteta borbenih aviona F-16".

Najava je uslijedila nakon što su se Nizozemska i Danska u augustu 2023. obavezale da će Ukrajini poslati avione F-16.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije