Ukrajini napokon stižu avioni F-16, ali postoji problem: "Bit će potrebne godine..."

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajini napokon stižu avioni F-16, ali postoji problem: "Bit će potrebne godine..."
Foto: EPA - EFE / Zelenski na sastanku s pilotima, instruktorima i timom za održavanje lovaca F-16 u Belgiji

Napokon je došao kraj čekanju dugoočekivanom transferu doniranih F-16 Vipera u Ukrajinu. Očekuje se da će biti operativni tokom ovog ljeta, tvrde američki, danski i nizozemski dužnosnici, javlja portal The Warzone.

"Zadovoljstvo mi je objaviti da je započeo transfer aviona koji dolaze iz Danske i Nizozemske", rekao je na NATO samitu američki državni sekretar Antony Blinken.

"Ti će avioni ovog ljeta letjeti nebom Ukrajine kako bi se još učinkovitije branili od ruske agresije".

Amra Džeko objavila fotografiju: Naš Dijamant danas ima poseban razlog za slavlje

Amra Džeko objavila fotografiju: Naš Dijamant danas ima poseban razlog za slavlje

Američki predsjednik Joe Biden, nizozemski premijer Dick Schoof i danska premijerka Mette Frederiksen dali su zajedničku izjavu o avionima F-16 u srijedu. Oni su osigurani u okviru Koalicije sposobnosti zračnih snaga za Ukrajinu.

"Mi, su-čelnici Koalicije sposobnosti zračnih snaga za Ukrajinu, radili smo na davanju operativnih borbenih aviona F-16 Ukrajini", stoji u saopćenju.

"Proces prijenosa ovih F-16 sada je u toku, a Ukrajina će letjeti s operativnim F-16 ovog ljeta. Trenutno ne možemo dati dodatne pojedinosti zbog operativnih sigurnosnih pitanja.

Troje čelnika također su izrazili zahvalnost Belgiji i Norveškoj što su se obavezale osigurati daljnje avione, te ostalim članovima Koalicije sposobnosti zračnih snaga na njihovoj potpori.

Koalicija je, kažu, posvećena daljnjem jačanju ukrajinskih zračnih sposobnosti, što će uključivati ​​eskadrile modernih višenamjenskih aviona četvrte generacije F-16. Koalicija namjerava podržati njihovu održivost i naoružanje, kao i daljnju obuku za pilote kako bi se poboljšala operativna učinkovitost.

Nakon mjeseci rasprave o tome treba li Ukrajini dati F-16, odluka je pala u augustu 2023. kada su Danska i Nizozemska službeno obećale Ukrajini desetke Vipera. No, problem za Ukrajinu jest nedostatak obučenih pilota, piše Kyiv Post, prenosi Jutarnji.hr.

"Ukrajinske zračne snage uskoro će dobiti otprilike 60 aviona, a imamo samo između 15 i 20 pilota obučenih za rad na njima. Da bi se povećala učinkovitost flote, za taj broj aviona trebalo bi nam 90-120 pilota", naveli su.

Trebat će godine da ukrajinski piloti F-16 postanu vrlo vješti u svemu što Viper nudi, uključujući izvršavanje složenih misija zajedno s manje iskusnim borbenim pilotima. Iako će F-16 biti važan faktor kada stignu, dug je put da se iz njih izvuče maksimum, zaključuje The Warzone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije