Potvrdili Amerikanci: Ukrajina je bankrotirala

3
Radiosarajevo.ba
Potvrdili Amerikanci: Ukrajina je bankrotirala
Foto: EPA / Volodimir Zelenski

S&P Global Ratings smanjio je dugoročne i kratkoročne kreditne rejtinge Ukrajine u stranoj valuti s razine SD/SD na CC/C jer vlada u Kijevu nije izvršila isplatu kamata na euroobveznicu s rokom dospijeća 2026. godine, koja je trebala biti plaćena 1. augusta 2024.

"Također smo obaviješteni da je vlada odlučila obustaviti plaćanja na zahvaćene obveznice prije restrukturiranja duga. U skladu s tim, ne očekujemo da će plaćanje biti izvršeno unutar ugovorenog razdoblja odgode plaćanja od 10 radnih dana", navodi se u saopćenju S&P-a.

Zbog toga je S&P snizio rejting obveznice s rokom dospijeća 2026. godine na rejting 'D' (neispunjenje obveza ili 'selektivni bankrot) s 'CC', te je također potvrdio rejting 'CC' na preostalim neosiguranim dugovima u stranoj valuti Ukrajine.

Pogledajte spektakularnu atmosferu na punoj Grbavici: Navijači FK Željezničar priredili koreografiju

Pogledajte spektakularnu atmosferu na punoj Grbavici: Navijači FK Željezničar priredili koreografiju

Istovremeno, agencija je potvrdila svoje rejtinge 'CCC+/C' u domaćoj valuti (LC) i 'uaBB' na nacionalnoj skali za dug u ukrajinskim grivnjama, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije