Vojni analitičari skeptični: Ukrajinski uspjesi u Kursku bi se mogli pretvoriti u strateški poraz

6
Radiosarajevo.ba
Vojni analitičari skeptični: Ukrajinski uspjesi u Kursku bi se mogli pretvoriti u strateški poraz
Foto: AA / Ukrajinska vojska

Kratkoročna politička pobjeda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog napadom na Rusiju mogao bi se pretvoriti u strateški poraz, skeptični su vojni analitičari, u jeku žustrih napada koje Kijev već tri sedmice provodi izvan svojih granica, u ruskoj pograničnoj regiji Kursk.

Nakon što su Ukrajinci iznenadno upali u Rusiju 6. augusta ruske snage pokazale su velike slabosti, čime je pričinjena velika šteta ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji se inače predstavlja kao "jamac sigurnosti u Rusiji". 

Putin je ubrzo obećao odlučan odgovor na ono što se smatra prvom invazijom na Rusiju još od Drugog svjetskog rata, nakon što je na vidjelo izašlo kako Rusiji itekako nedostaju rezervisti spremni za bitku, te nakon što su isplivale nebrojene snimke vojnika kako bježe na dolazak ukrajinskih snaga. Međutim, ova fronta još je u početnoj fazi, a trenutni tempo daje Putinu dovoljno vremena da i pripremi svoj odgovor, piše New York Times

Ramo Isak: 'Sarajevo je europski grad. Sanja Vulić uzima pogrešnu terapiju'

Ramo Isak: 'Sarajevo je europski grad. Sanja Vulić uzima pogrešnu terapiju'

"Invazija na Kursk svakako je udarac za reputaciju Kremlja, ali je malo vjerovatno da će potaknuti značajan porast društvenog ili političkog nezadovoljstva, ili da će dovesti do pobune elite", smatra ruska politologinja Tatjana Stanovaja. S obzirom da Ukrajinci ovim prodorom troše i svoje snage, kao i opremu, analitičari strahuju da bi Kursk mogao postati svojevrsna zamka za Ukrajince. 

"Rat iscrpljivanjem samo se proširio i produljio, a Rusija je ta koja uživa prednost u resursima",  kratko je rekao Vasilj Kašin, politolog moskovske državne Visoke škole ekonomije. Čini se kako upravo takvu agendu pokušava promovirati i Putin, koji je ovog utorka snimljen kako isprobava slatkiše u ruskoj tvornici šećera, dok na jugu zemlje koju vodi bukti invazija. 

Uprkos velikim naprecima ukrajinske vojske u prvoj sedmici - oko 14 kilometara osvojenog teritorija od granice i stotine vojnih zarobljenika - ipak su se uspjesi počeli znatno smanjivati. Vjeruje se kako Ukrajina više ne prijeti strateškim vojnim ciljevima poput nuklearne elektrane Kursk, ali niti glavnom gradu pokrajine. Rusija je u međuvremenu osposobila ročnike, dragovoljce te vojnike iz mirnih dijelova Ukrajine, kao i ruske crnogorske marince, i tako počela zaustavljati prodor. 

"Ako se Ukrajina nadala da će šok od napada navesti Ruse da izgube vjeru u izglede rata, onda se to ne događa. Vjerovatnije će dovesti do ljutnje i prihvaćanja da je rat bio neizbježan", dodaje Kašin. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije