Huti pogodili američki brod? Jak udar izveden iz zraka

8
Radiosarajevo.ba
Huti pogodili američki brod? Jak udar izveden iz zraka

Dogodio se novi napad na brod koji je prolazio pokraj obale Jemena, objavila je britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

UKMTO je na X-u, ranije poznatom kao Twitter, objavio da je primio izvještaj o "incidentu" 95 nautičkih milja jugoistočno od Adena u Jemenu.

"Komandant javlja da je projektil pogodio lijevi bok broda odozgo. Vlasti provode istragu", objavljeno je.

Pandurević: Prosto je nevjerovatno koliko Dodik i SNSD ponižavaju ovaj narod

Prema obavještajnoj kompaniji Ambrey, brod koji je projektil pogodio u blizini Jemena je američki brod za prijevoz rasutog tereta pod zastavom Maršalovih Otoka, javlja Sky News.

Projektil je izazvao požar u skladištu broda, ali je plovilo i dalje sposobno za plovidbu, rečeno je.

Ambrey je dodao da nema izvještaja o žrtvama i da brod nije povezan s Izraelom.

Oko 16 sati čula se eksplozija u gradu Hodeida na zapadnoj obali Jemena, rekli su svjedoci.

Nije jasno što je uzrokovalo eksploziju - ali stanovnici vjeruju da je došla iz blizine gradske zračne luke.

Jemenski pokret u kojem značajnu ulogu igraju Huti upravlja sjevernim Jemenom od sredine prošlog desetljeća, a krajem prošle godine počeo je ometati plovidbu brodova povezanih s Izraelom u znak podrške palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskom vojskom u okupiranom Pojasu Gaze.

Kroz Crveno more prolazi 15 posto svjetskog brodskog prometa. Rutu je dosada zaobišlo nekoliko brodova s ukapljenim plinom, a drugi je i dalje koriste.

Visoki član hutijskog pokreta koji podržava Iran zaprijetio je ranije danas da će pretvoriti Jemen u "groblje" za Sjedinjene Države, nakon najnovijih američkih zračnih napada na hutijske ciljeve.

"Jemenski čelnici, oružane snage i narod potpuno su spremni ući u izravan i opći rat s Velikim Sotonom kako bi obranili Palestinu", rekao je Ali al-Kahum u intervjuu iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA objavljenom u ponedjeljak, koristeći pogrdne riječi za SAD.

Nakon najnovijih američkih udara, al-Kahum je upozorio: "Nakon ove agresije Jemen će se pretvoriti u groblje Amerikanaca i oni će poniženi napustiti regiju".

Više od tri mjeseca nakon početka rata u Gazi, raste zabrinutost da će se sukob proširiti u regionalni požar. Posljednjih su tjedana šijitski hutijevci u više navrata napadali brodove u Crvenom moru na putu za Izrael. Kao odgovor, SAD i saveznici bombardirali su položaje militantne islamističke skupine u Jemenu.

Vojni analitičar za Radiosarajevo.ba: Huti kotrljaju bure baruta koje može puknuti

U međuvremenu je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian još jednom odbacio optužbe da je njegova zemlja izravno umiješana u napade.

"Snage otpora u regiji, uključujući Jemen, djeluju neovisno i unutar okvira svojih interesa", rekao je ministar u nedjelju, 14. januara, prenosi IRNA.

Huti sebe vide kao dio takozvane "osovine otpora", mreže u borbi protiv Izraela, zajedno s drugim grupama u regiji koje su u savezu s Iranom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak