Zoran Milanović o kupovini Rafalea u Srbiji: "Naoružavaju se za sedam dana fiktivnog rata"

4
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović o kupovini Rafalea u Srbiji: "Naoružavaju se za sedam dana fiktivnog rata"

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u petak da je Srbija više nego duplo nerazvijenija od Hrvatske i da se naoružava "za sedmicu dana fiktivnog rata", komentirajući odluku Srbije o kupnji 12 novih francuskih borbenih zrakoplova Rafalea.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u dvodnevnoj je posjeti Srbiji na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a u sklopu diplomatske posjete u četvrtak je potpisan ugovor o kupovini 12 novih borbenih zrakoplova Rafale vrijednih 2,7 milijardi eura što je oko 5 milijardi KM.

"Vučiću prolazi svašta, ali to je njihova stvar. To se mene i nas ne tiče", rekao je Milanović.

Nermin Nikšić o razgovorima u Konjicu: "Ne mogu se odluke donositi na onakvim sastancima"

"Međutim, kad gledate gdje je Srbija bila devedesete godine, koji je njezin potencijal bio, razine industrijalizacije, obrazovanja, industrijske tradicije, oni su trebali biti razvijeniji od Rumunjske. Danas su duplo nerazvijeniji i više nego duplo od Hrvatske", rekao je Milanović novinarima u petak u Požegi nakon svečane zakletve 43. naraštaja ročnika na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju, piše Jutarnji.hr.

"To je činjenica, to su brojke. Sve drugo je parada. Kao i ovo s Rafaleima koje će Srbija kupiti na kraju, kao što kupuje i francuske protuzračne sisteme, kao i prvorazredne kineske i ruske taktičke, možda najbolje na svijetu. Mi nemamo ništa od toga. Dakle, imate vlast u Srbiji koja se naoružava, ali naoružava se ustvari za sedam dana nekog fiktivnog rata koji nikad neće izbiti", smatra hrvatski predsjednik.

Milanović u obraćanju o priznanju Palestine: "Zašto Hrvatska šuti?"

"A Hrvatska se naoružava jednako tako za manje od sedam dana", dodao je.

Hrvatska je krajem 2021. kupila dvanaest polovnih Rafalea za 1,13 milijardi eura, što je otprilike 2 milijarde KM. Prvih šest stiglo je krajem aprila ove godine, a ostali se očekuju početkom 2025.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak