Milanović u obraćanju o priznanju Palestine: "Zašto Hrvatska šuti?"

6
Radiosarajevo.ba
Milanović u obraćanju o priznanju Palestine: "Zašto Hrvatska šuti?"
Foto: EPA - EFE / Zoran Milanović

Zoran Milanović obratio se hrvatskim diplomatama, te pitao zašto Hrvatska još uvijek ne priznaje Palestinu kao državu.

"Cijeli niz država priznao je Palestinu, pa i dio država bivše Jugoslavije. Hrvatska šuti. Za mene je priznanje Palestine moralno pitanje i nema apsolutno nikakvog razloga ni opravdanja da se palestinskom narodu ne prizna pravo na državu. Zašto Hrvatska šuti?" rekao je Milanović na godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu.

Armenija je posljednja zemlja koja je priznala Palestinu,a krajem maja to su učinile Španija, Irska i Norveška, te kasnije Slovenija, što je izazvalo bijes izraelskih vlasti. Više od 140 od ​​193 zemlje članice Ujedinjenih naroda priznaje Palestinu kao suverenu državu. 

Najnovija informacija: Ena Šabanagić se vratila u šampionski sastav SFK 2000 Sarajevo

Najnovija informacija: Ena Šabanagić se vratila u šampionski sastav SFK 2000 Sarajevo

Milanović je ponovio i svoj stav o ratu u Ukrajini, odnosno da Hrvatska može pomagati humanitarno i opremom, ali se ne smije direktno uključivati u sukob, navode hrvatski mediji.

"Radio sam sve i radit ću ubuduće da se onemogući bilo kakav angažman hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini na bilo koji način, uključujući i sudjelovanje u centrima za obuku. Hoće li netko davati vojnu opremu ukrajinskoj vojsci, to nije moja ovlast i u to se neću miješati", rekao je.

Humanitarni plesni nastup: Karim Azzam iz Palestine nastupa za sarajevsku publiku

Humanitarni plesni nastup: Karim Azzam iz Palestine nastupa za sarajevsku publiku

Dotaknuo se i položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, za koju je rekao da se u njoj "ništa nije promijenilo".

"Hrvati ne samo da ne mogu birati svoje predstavnike, nego uopšte nije jasno kada će i hoće li ih uopće moći birati. Hrvatska ne koristi instrumente koje ima kao država – a to su članstvo u EU i NATO-u - da bi postigla svoje ciljeve i zaštitila svoje interese. U BiH se neće promijeniti ništa dok vlada i predsjednik Republike ne budu djelovali zajednički, ako se složimo da je to naš cilj", poručio je Milanović.

Bosna i Hercegovina je jedna od prvih država regiona koja je Palestinu priznala još 1992. godine, a to su još učinile Srbija, Crna Gora i Albanija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije