Humanitarni plesni nastup: Karim Azzam iz Palestine nastupa za sarajevsku publiku

1
Radiosarajevo.ba
Humanitarni plesni nastup: Karim Azzam iz Palestine nastupa za sarajevsku publiku
Foto: Pomozi.ba / Poster za događaj

U organizaciji udruženja Kontakt, u saradnji s plesnom školom Fresh Generation Sarajevo, u četvrtak, 29. augusta, sa početkom u 18:30 sati na Trgu Jurislav Korenić - ispred Pozorišta mladih Sarajevo, održat će se humanitarni plesni nastup - Freedom For All.

Nastup će biti realizovan s plesačem iz Gaze, Karimom Azzamom, plesačicama i plesačima grupe Fresh Generation, plesačima Ahmedom Alghraizom (Camps Breakerz), Khalifa i DJ-em KONTRA.

Karim Azzam (26) dolazi u Sarajevo na poziv Kontakt-a kako bi surađivao sa plesačima i plesačicama iz Bosne i Hercegovine. Ovo je za Karima prvo putovanje u životu izvan granica Gaze i Egipta.

UEFA | Crvena zvezda izborila plasman u grupnoj fazi Lige prvaka

UEFA | Crvena zvezda izborila plasman u grupnoj fazi Lige prvaka

S djecom Gaze radi od početka svoje plesne karijere pa ga tako rat zatiče u Gazi u oktobru 2023. godine. Karim nastavlja svoj rad kako bi djeci pružio podršku i učinio da zaborave na strahote rata bar na kratko.

"U Gazi je od 7. oktobra do danas ubijeno preko 16.500 djece a više od 17.000 je izgubilo oba ili jednog roditelja. Svakodnevno smo svjedoci užasa koji se dešavaju u Gazi. Čak i u takvim uslovima Karim je nastavio da organizuje plesne radionice s djecom i pruža im mogućnost da se bar na tren odmaknu od realnosti", izjavila je Narcisa Cvitanović, direktorica Kontakt-a.

Svaka čast: Klub mu dao otkaz zbog podrške Palestini, on dobio tužbu i novac donira djeci u Gazi

Svaka čast: Klub mu dao otkaz zbog podrške Palestini, on dobio tužbu i novac donira djeci u Gazi

Karim za sebe kaže da je mentor, trener i sportista, rođen i odrastao u Gazi, Palestina. 

"Pozvan sam od Kontakta, nevladine i neprofitne organizacije, da dođem u BiH, te održim radionice za ples sa nastupom sa lokalnom plesnom grupom. Moj cilj je da, kao nezavisni palestinski umjetnik, podignem svijest o mojoj državi Palestini sa svojim umjetničkim talentom", kaže Karim.

O situaciji i djeci u Gazi govori emotivno, te kaže da "djeca u Gazi nemaju izbor nego da odrastu brzo i prihvate odgovornosti odraslih. Mnoga djeca su siročad rata bez porodice, a mnoga i pate zbog nedostatka medicinske njege. Djeca ne bi trebala da brinu o "stvarima odraslih", ona bi trebala imati dostupno obrazovanje, ispunjene osnovne potrebe kao što je zdrava hrana i pitka voda", te dodaje da "Niti jedno dijete ne treba provesti dan tražeći vodu, roveći smeće, hodati bez cipela pokušavajući preživjeti još jedan dan".

Karim Azzam iz Palestine
Foto: Pomozi.ba: Karim Azzam iz Palestine

Osvrnuo se i na temu rata u Gazi, te nazvao isti genocidom.

"Palestina pati već 76 godina. Život pod okupacijom i život u sadašnjem genocidu je nezamisliv. Zamislite da živite bez osnovnih potrebština, stalno se selite, sa urušenim zdravstvenim sistemom. Sve za šta ste radili cijeli život, uništeno je i biće potrebno mnogo godina da se opravi i ponovo izgradi. Sada, u 2024. godini, sa društvenim mrežama, živimo u najdokumentiranijem genocidu i tome će sada godina da bezbroj Palestinaca umire svakog dana. Svi u Palestini su izgubili voljene, pa i ja..." 

Karim je poslao i poruku da "Palestinci nisu samo brojevi. Moj narod zaslužuje da živi i ispuni svoje snove. Stari i bolesni ne bi trebali živjeti u konstantnom strahu i anksioznosti. Sve je uništeno... Historijska baština, škole, trgovine, naša zemlja, naše pravo na povratak".

Kaže da mu dolazak u Sarajevo znači mnogo i da pokazuje svijetu koliko možemo uraditi individualno i kao zajednica, koračajući skupa u podršci Palestini da bude bliže pravdi i slobodi.

"Ovo je prilika da pokažem otpor Palestine! Sloboda za Palestinu!", rekao je Karim.

Svi posjetioci nastupa će moći dati dobrovoljne novčane priloge na licu mjesta, u za to označene kutije.

Brojna udruženja, na čelu sa Pomozi.ba, učestvovali su u realizaciji ovog događaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije