Gaza kao "živi pakao" za dva miliona ljudi: Djeca umiru od neuhranjenosti i dehidracije

0
Radiosarajevo.ba
Gaza kao "živi pakao" za dva miliona ljudi: Djeca umiru od neuhranjenosti i dehidracije
Radiosarajevo.ba / Lazzarini: Istakao je da je velika glad širom Pojasa Gaze rezultat ljudskog djelovanja

Gaza je postala "živi pakao" za više od dva miliona ljudi, izjavio je u ponedjeljak šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Philippe Lazzarini, javlja Anadolu.

Lazzarini je u uvodnom obraćanju na sastanku Savjetodavne komisije agencije u Ženevi upozorio na sve veća stradanja u Gazi.

"U posljednjih devet mjeseci svjedočili smo neviđenim neuspjesima čovječanstva na teritoriji koja je decenijama obilježena nasiljem", rekao je Lazzarini.

Vajzović Nizamić, predsjednica BHAAAS-a: Gradimo građanski identitet u BiH!

Vajzović Nizamić, predsjednica BHAAAS-a: Gradimo građanski identitet u BiH!

Opisujući situaciju kao "noćnu moru" iz koje se stanovnici Gaze ne mogu probuditi, istakao je da je velika glad širom Pojasa Gaze rezultat ljudskog djelovanja.

"Djeca umiru od neuhranjenosti i dehidracije, dok hrana i čista voda čekaju u kamionima", rekao je Lazzarini.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije