Međunarodni pokret: Izložba 'UnMute Gaza' u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni pokret: Izložba 'UnMute Gaza' u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba UnMute Gaza

U galeriji Manifesto danas, 8. jula otvorena je izložba UnMute Gaza.

Izložba je jedna od najznačajnijih globalnih projekata o Gazi u protekloj godini. Osim u galeriji Manifesto, izložba je postavljena i po raznim lokacijama u gradu.

Unmute Gaza predstavlja istoimeni međunarodni pokret, osnovan s ciljem prevazilaženja medijskog zida koji izolira Gazu, te javnog iskazivanja stava: "NE SLAŽEMO SE, NISMO SAUČESNICI, NE OKREĆEMO GLAVU".

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Krišto zahvalila Von der Leyen na pomoći

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Krišto zahvalila Von der Leyen na pomoći

Pozivajući umjetnike da kreiraju djela na osnovu fotografija nevjerovatnih fotoreportera iz Gaze, pokret Unmute Gaza je izgradio open source repozitorijum umjetničkih djela. Na svako djelo postavljen je simbol MUTE, kao poziv na akciju - da progovorimo, prekinemo tišinu Zapadnog svijeta i zatražimo prekid vatre. Svi građani koji se bore protiv genocida i dehumanizacije palestinskog naroda, pozvani su da odštampaju ova umjetnička djela i zalijepe ih u javni prostor. Koristeći ulice kao komunikacijske kanale, Unmute Gaza skreće pažnju na neophodnost postojanja necenzurisanih javnih prostora.

Postavka u Galeriji Manifesto se sastoji od umjetničkih djela više od pedeset renomiranih umjetnika iz cijelog svijeta. Fotoreporteri koji su svoje fotografije dali na korištenje i referenciranje su Belal Khaled, Mahmoud Bassam, Majdi Fathi, Saher Alghorra, Sameh-Nidal Rahmi i Mariam Abu Dagga. Osim toga, izložba će predstaviti i video dokumentaciju print-paste akcija iz desetine gradova širom svijeta, od Melburna do Osla.

Izložba se realizira u sklopu WARM festivala, a producira se u saradnji sa Unmute Gaza i Galerijom Manifesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije